V zadnjih štirih tednih so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 16 mladih, ki so se vrnili iz Zrč

Epidemiološke razmere v Sloveniji so po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje trenutno relativno ugodne, zadnji dan je bilo 10 primerov okužbe z novim koronavirusom. Nekaj več je primerov, vnesenih iz tujine, največ iz Hrvaške, manj pa lokalnega prenosa okužbe, je povedala epidemiologinja Marta Grgič Vitek. Največ okužb je med mladimi.

Milan Krek
Milan Krek 

LJUBLJANA > 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je v Sloveniji spet padla pod 10, je v današnji izjavi novinarjem povedala epidemiologinja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Marta Grgič Vitek.

Primerov, vnesenih iz tujine, je bilo v zadnjem tednu 21, več kot polovica iz Hrvaške, iz posameznih drugih držav pa po en primer okužbe z novim koronavirusom. Največ naših prebivalcev namreč dopustuje na Hrvaškem, je spomnila epidemiologinja. Prenosi okužb se po njenih besedah v glavnem pojavljajo pri mladih do 24. leta, ki se udeležujejo množičnih zabav. Kjer je veliko ljudi, pa je tudi veliko možnosti za prenos okužbe, je opozorila.

Težava so množične zabave

Direktor NIJZ Milan Krek je potrdil, da so v zadnjih štirih tednih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 16 mladih, ki so se v Slovenijo vrnili iz središča zabav in nočnega življenja na hrvaškem otoku Pagu, Zrč.

Tako ponovno poziva, da je treba pred odhodom na dopust v tujino preveriti razmere, tam pa upoštevati preventivne ukrepe, torej higienske ukrepe in fizično razdaljo. Prav tako se je treba izogibati množičnih prireditev ali zabav, kjer tega ni možno upoštevati.

Iz teh razlogov prihaja tudi do več okužb na določenem območju, denimo hrvaškega otoka Pag. Kot je pojasnila Grgič Vitkova, pa ni težava sam kraj, kjer sicer nimajo posebnih zaskrbljujočih številk okužb med lokalnih prebivalstvom. Pač pa so težava množične zabave, na katerih ni možno vzdrževati razdalje, pretežno pa se tam gibljejo turisti. Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je sicer dejala, da ni dokazov, da so se okužili na Pagu.

“Ni dokazov o tem, kje so se okužili turisti,” je v odzivu na poročanje tujih in hrvaških medijev ter navedbe pristojnih slovenskih oblasti nocoj poudarila ministrica za hrvaško televizijo Nova TV. Dodala je, da vsi v hrvaškem turizmu dosledno upoštevajo protiepidemiološke ukrepe. Sporočila je še, da je Hrvaška glede na dosedanje ugotovitve varna destinacija, kar zadeva novi koronavirus, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na Pagu naj bi se z novim koronavirusom okužilo več tujih mladih turistov. Med njimi so Slovenci, Avstrijci, Nemci in Italijani. Hrvaški mediji se že sprašujejo, ali je Pag novo žarišče okužb v državi.
Z dopusta na Pagu se je vrnilo šest avstrijskih turistov, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, je v četrtek poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Po navedbah deželnih oblasti v Spodnji Avstriji bi se lahko okužili na neki zabavi na Pagu.
V deželi Predarlsko pa so okužbo potrdili pri dveh povratnikih z dopusta na Hrvaškem, so danes sporočile tamkajšnje oblasti.
Tudi nemški spletni portal T-online.de danes piše, da se je s Paga v Nemčijo vrnilo deset okuženih maturantov. Skupino 50 ljudi, med katerimi so bili okuženi maturanti, je na Pag organizirano pripeljala hamburška turistična agencija, ki je specializirana za potovanja z zabavami za mlade.
V turistični agenciji so za nemške medije povedali, da so bili maturanti na počitnicah devet dni ter da ni nujno, da so se vsi okužili na Hrvaškem. Poudarili so, da vsi nočni klubi na znani paški plaži Zrće spoštujejo protiepidemiološke ukrepe, s tem da zaščitne maske na prizoriščih niso obvezne. Izpostavili so, da tamkajšnji trije največji klubi lahko sicer skupaj sprejmejo do 6000 obiskovalcev, med epidemijo covida-19 pa le tisoč.
O dveh maturantkah, ki naj bi se prav tako na Pagu okužili z novim koronavirusom, poroča tudi italijanski dnevnik Corriere della Sera. Zaradi njiju je še 24 njunih kolegov v samoizolaciji. Italijanski mediji so poročali o še sedmih Italijanih, ki so bili pozitivni na testiranjih za novi koronavirus, potem ko so se vrnili s Hrvaške, a jih ne povezujejo s Pagom.

Cepivo razvijajo po vsem svetu

Cepivo za covid-19 se po besedah epidemiologinje razvija po vsem svetu in se s tem ukvarja veliko proizvajalcev oziroma podjetij. Nekaj je obetavnih cepiv, ki prehajajo v tretjo fazo preizkušanja, Slovenija pa se je pridružila pobudi za skupno nabavo cepiva pri EU, je še spomnila Grgič Vitkova.

V četrtek so v Sloveniji opravili 753 testov na novi koronavirus in potrdili 10 okužb, po dve v občinah Ljubljana, Celje in Cirkulane, po eno pa v Velenju, Vipavi, Grosupljem in Ivančni Gorici. V bolnišnicah zdravijo 24 bolnikov s covidom-19, štiri v intenzivni terapiji. Iz bolnišnice so odpustili enega.


Najbolj brano