Janša bo padel (ali obstal) v Izoli

Težko se bo izolski župan Danilo Markočič izvlekel iz godlje, ki si jo je sam zakuhal. Najprej se je v medijskih aferah pojavil le kot kolateralna škoda napadov na kmetijsko ministrico, toda njegovo poslovanje z oljkami in zemljišči z ruskim investitorjem je predramilo tudi same Izolane, ki se vse bolj zavedajo, da živijo v občini, kjer z njihovim denarjem ravnajo kot svinja z mehom.

Tudi ponudba za plačilo preveč plačane sobe iz njegovega žepa ob nedavnem obisku Pivčeve ne more zaustaviti razočaranja in jeze, kot je zapisala šibka izolska politična opozicija. V zadnjih dneh se je razgalilo domačijsko poslovanje v tem obalnem mestu. Ljudem je namreč jasno, da gre za prakse, ki se niso pojavile šele ob nastopu nove vlade, temveč so jih akterji prakticirali tudi v prejšnjih letih - in to velja tako za Pivčevo kot izolsko občino in podjetje Vinakras. Visoki javni funkcionarji še vedno niso razumeli, da zanje ne veljajo samo zakonska določila, temveč da so politiki podvrženi oziroma naj bi bili zavezani višjim in strožjim etičnim standardom. Zato sklicevanje na to, da je bilo vse po zakonu, ni vredno piškavega oreha. Da dosežeš astronomsko ceno za oljke, ki jo je pripravljen plačati ruski biznismen, ki si mu prodal za dva milijona in pol evrov stavbnega zemljišča, je preprosto nehigienično. Fuj!

Da prodajaš oljke ruskemu biznismenu, ki si mu prodal za dva milijona in pol evrov stavbnega zemljišča, je nehigienično. Fuj!

Za Izolane, ki so se danes zbrali na Lonki, je tako Markočič postal glavna tarča protestov, saj jim ni vseeno, v čigavem žepu konča njihov denar. Predvsem zato, ker so v nedavni preteklosti izolski milijoni prav tako končali na računih malo znanega podjetja ... Za politiko na državni ravni pa je glavna tarča še vedno Aleksandra Pivec in prek nje vlada Janeza Janše. Da jo predsednik vlade še vedno brani, kaže na vso pritlehnost in dvoličnost politike, ki je za preživetje, v tem primeru gre za preživetje vlade, pripravljena storiti vse. Tudi če so afere razkrili levičarski mediji, to ne pomeni, da afer ni!

Seveda je vsem jasno, da gre za pritiske, naj Desus zapusti desnosredinsko koalicijo, a prav razplet izolskih afer bo bistveno vplival na obstoj ali razpad Janševe vlade. In prav tako na perspektivo stranke Desus: če se ne bo ustrezno odzvala, se utegne zgoditi, da jo bodo naslednje javnomnenjske raziskave komaj zaznale.


Preberite še


Najbolj brano