Hollywood za vse

Zdaj, ko je vse že digitalno, je pravi čas, da neodvisni filmski ustvarjalci pridejo do pravega orodja za svoje DSLR snemalnike. To so seveda anamorfični objektivi, ki sliko popačijo, a vse z namenom, da vanjo več stlačijo.

Objektiv Sirui 50 mm f/1,8 je namenjen SLR aparatom.
Objektiv Sirui 50 mm f/1,8 je namenjen SLR aparatom.  

Anamorfični objektiv je star toliko kot prva svetovna vojna. Med prvo svetovno vojno ga je za potrebe opazovanja iz tanka izumil Francoz Henri Chrétien. Objektiv je patentiral leta 1926 in za svoj izum tudi prejel nagrado francoske akademije znanosti leta 1931. Ko pa se je končala še druga svetovna vojna, so do njega pristopili predstavniki ameriške filmske hiše 2o Century Fox ter odkupili pravice. Ustvarjalci filmov so tako končno dobili format, ki so ga dolgo čakali - Cinemascope.

Govora je seveda o formatu razmerja dolge stranice 2.66 : 1. Da objektiv lahko zajame tako širok kot, to doseže z močnim popačenjem slike pri zapisu na film ali video. Za normalen ogled slike pa jo je treba kasneje raztegniti iz popačenega zapisa. To se danes počne elektronsko v postprodukciji ali pa kar na telefonu med samim snemanjem. Nekoč pa je za to bila potrebna prilagojena oprema za predvajanje v kinematografih.

Prednosti anamorfičnih objektivov pred širokokotnimi

Vprašali se boste, kakšno prednost imajo anamorfični objektivi pred klasičnimi širokokotniki? Prva izbirna prednost je zajem širše slike ob enakem kotu, kot jo ponuja enak klasični širokokotni objektiv. Druga prednost je manjša globinska ostrina, zaradi katere je motiv lažje izolirati od ozadja, poleg tega lahko majhno globinsko ostrino združimo z bližnjim širokim kotom. Zaradi ukrivljenih leč je buke pokončno podolgovat in deluje drugače, lahko bi rekli mistično. Tretji, najbolj očiten pokazatelj, da je motiv posnet z anamorfičnim objektivom, je horizontalni modri odsev svetlobe, zelo značilen pri snemanju z umetno svetlobo na primer avtomobilske luči in podobnega.

S pomočjo aplikacije se prelevite v “holivudarje”

Preizkusil sem dva takšna objektiva znamke Sirui. Prvi (50 mm, f/1,8) je namenjen SLR aparatom, v našem primeru za Fuji-X. Drugi, anamorfični objektiv sponka Sirui VD-01, pa je namenjen telefonom in je trenutno najbolj vroča stvar poleg vremena. S telefonskim objektivom je snemanje preprosto, saj mu pomaga aplikacija, ki jo naložite na telefon, preden začnete snemati, in že se lahko prelevite v prave “holivudarje”. Manjši klip stane vsega 110 evrov. Ne vidim razloga, zakaj si tisti navdušenci, ki so za telefon zapravili več sto evrov ali celo tisoč, ne bi privoščili tega, kar je nesporna uspešnica.

Medtem pa je Sirui 50 mm f/1,8 namenjen pravim filmskim ustvarjalcem in prikazuje format 2,4:1. Na voljo je za Sony-E , Fuji-X ter MFT bajonete. SLR kinematografski izgled vaših videov vas bo stal 699 evrov. Kratek uporabniški video test obeh objektivov si lahko ogledate na youtube kanalu Primorskih novic.


Najbolj brano