250.000 evrov občinske pomoči gospodarstvu

Občina Postojna je objavila razpis, s katerim bo razdelila 250.000 evrov pomoči podjetjem, samostojnim podjetnikom in zadrugam za blaženje posledic epidemije covida-19. Prijave zbira do 4. septembra.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

POSTOJNA > Postojnska občina bo pomagala gospodarstvu s subvencioniranjem nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), najemnin za poslovne prostore in stroškov ravnanja z odpadki. Javni razpis je objavila v začetku tedna, prijave bo zbirala do 4. septembra.

Od 250.000 evrov, kolikor je občina predvidela v proračunu, je daleč največji delež namenjen subvencioniranju NUSZ, kar 230.000 evrov. Za upravičence, ki jim je bilo v času epidemije prepovedano delovanje, bo dodeljena pomoč znašala eno dvanajstino obračunanega mesečnega nadomestila za čas zaprtja oziroma največ 20,83 odstotka skupnega obračunanega nadomestila. Upravičencem, ki plačujejo NUSZ za zunanje površine, bo dodeljena pomoč do 35 odstotkov obračunanega nadomestila za te površine.

230.000

evrov je občina namenila subvencioniranju nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča

Subvencioniranju ravnanja z odpadki je namenjenih 15.000 evrov, najemninam pa 5000 evrov. Pri tem je pri odpadkih pomoč omejena na 50 odstotkov stroškov. Prav tako pri najemninah za poslovne prostore, vrtove in terase, s tem da je upravičen strošek najemnine največ tri evre na kvadratni meter na mesec.

Odlok, ki je omogočil objavo razpisa in s katerim so zagotovili denar, so občinski svetniki junija pozdravili in ga sprejeli soglasno. Subvencioniranje je takrat podprla tudi delovna skupina predstavnikov podjetij iz občine.


Najbolj brano