Kjer je bila nekoč puščava, nastaja oaza za razne ustanove

Nadaljuje se prenova Skladišča 26 v tržaškem starem pristanišču, kjer bo v naslednjih letih zaživelo večje muzejsko središče. Že septembra se bo namreč v pritlične prostore in v prvo nadstropje selil znanstveni imaginarij, ki je trenutno urejen v Grljanu.

V pritličju Skladišča 26 se nadaljujejo obnovitvena dela.  Foto: FOTODAMJ@N
V pritličju Skladišča 26 se nadaljujejo obnovitvena dela.  Foto: FOTODAMJ@N

TRST > “Nekoč je tu bila puščava, zdaj pa nastaja oaza,” je pred dnevi dejal pristojni za kulturo pri tržaški občinski upravi Giorgio Rossi, ki je z županom Robertom Dipiazzo, pristojno za infrastrukturna dela Eliso Lodi in deželnim odbornikom Pierpaolom Robertijem povabil novinarje na ogled gradbišča.

Skupno bodo vložili 70 milijonov evrov

Skupna naložba v obnovo starega pristanišča znaša 70 milijonov evrov: 50 milijonov prispeva pristojno ministrstvo, 20 pa občinska uprava. Skladišče 26, ki bo dokončno urejeno leta 2025, bo gostilo pravo muzejsko središče, kjer bodo domovala nekatera izmed najpomembnejših kulturnih ustanov Trsta. Tu bodo nov Pomorski muzej, muzej Antarktike, ki je danes na ogled v parku nekdanje umobolnice pri Sv. Ivanu, Naravoslovni muzej ter Muzej vojne in miru Diego De Henriquez. V drugo in tretje nadstropje bodo preselili vsebino Skladišča 18, kjer so shranjeni predmeti istrskih beguncev.

Prenovo pritličja in prvega nadstropja je z nekaj več kot 2,1 milijona evrov financirala dežela Furlanija Julijska krajina. “Občinska uprava je mestu dodala novo četrt in vložila v turistični razvoj. Poleg rednih infrastrukturnih del, ki si jih občani lahko vsak dan ogledujejo, ko se peljejo po mestu, se je občina podala na pot dolgoročnih investicij, ki bodo mestu prinesle pozitivne rezultate,” je dejal odbornik Roberti.

“Pri razvoju starega pristanišča kot tudi pri drugih večjih infrastrukturnih delih smo odvisni od komplicirane birokracije, zaradi katere je obdobje izvajanja del izredno dolgo. Z načrtovanjem smo začeli takoj, ko so leta 2017 predali območje občinski upravi. V treh letih smo dosegli odlične rezultate. Po koncu znanstvenega foruma Esof 2020, ki bo potekal od 2. do 6. septembra, se bodo tu začela urbanistična dela, v katera smo vložili devet milijonov evrov,” pa je povedal župan Dipiazza. Dodal je, da bo občinska uprava 12. avgusta izbrala načrt za izgradnjo terapevtskega bazena Acquamarina, ki bo v starem pristanišču.

Sobivanje znanosti in kulture

Jutranji sprehod po prostorih Skladišča 26 je bil pravi skok v preteklost mesta. Obnovo izvajajo ob spoštovanju arhitektonskih značilnosti poslopja, ki je bilo zgrajeno med letoma 1891 in 1894. Le nekatere strukture bodo morali iz varnostnih razlogov posodobiti.

Ko se odpravimo iz pritličja v zgornja nadstropja po marmornatem stopnišču, nas na vsakem podestu preseneti okno z razgledom na morje, od koder seže pogled v tri države, ki “objemajo” Tržaški zaliv. V obnovljenih prostorih skladišča bosta sobivali znanost in kultura.

Na enem samem mestu si bodo obiskovalci lahko ogledali večino muzejske ponudbe mesta. Po mnenju občinske uprave bo muzejsko središče oživilo tržaški turizem, ki ga je pandemija prizadela. “Leta 2019 smo v Trstu gostili milijon 740 tisoč turistov, kar dokazuje, da je potencial mesta velik,” je dodal občinski odbornik Rossi.

VALENTINA SANCIN, Primorski dnevnik


Najbolj brano