Trump: Prodaja TikToka v šestih tednih, sicer bo prepovedan

Ameriški predsednik Donald Trump je dal kitajskemu lastniku priljubljenega kitajskega spletnega družbenega omrežja za deljenje videoposnetkov TikTok šest tednov časa, da proda svojo ameriško enoto ameriškemu podjetju. Če se za to ne bo odločil, bo omrežje v ZDA prepovedano, je napovedal v ponedeljek.

Ameriški predsednik Donald Trump je dal kitajskemu lastniku 
priljubljenega kitajskega spletnega družbenega omrežja za 
deljenje videoposnetkov TikTok šest tednov časa, da proda svojo 
ameriško enoto ameriškemu podjetju. Foto: Ilona Dolenc
Ameriški predsednik Donald Trump je dal kitajskemu lastniku priljubljenega kitajskega spletnega družbenega omrežja za deljenje videoposnetkov TikTok šest tednov časa, da proda svojo ameriško enoto ameriškemu podjetju. Foto: Ilona Dolenc

WASHINGTON > "To mora biti ameriško podjetje ... lastništvo mora biti naše," je dejal Trump in dodal, da ne želijo nobenih težav z varnostjo.

Ob tem je potrdil, da je ameriški tehnološki velikan Microsoft že v pogajanjih za TikTok, ki je posebej priljubljen med mladimi, ki ustvarjajo in spremljajo kratke videe, ter ima po vsem svetu okoli milijardo uporabnikov.

Danes medtem kitajski državni mediji poročajo, da Peking ne bo pristal na ameriško "krajo" kitajskega tehnološkega podjetja, in omenjajo protiukrepe zoper ameriške pritiske. Peking bo najverjetneje previden pri uvajanju primerljivih omejitev za ameriška podjetja na Kitajskem, a ima na voljo mnoge možnosti za maščevanje, piše časnik China Daily.

Predsednik je ob roku za prodajo, 15. septembru, postavil še presenetljive nove pogoje morebitnemu ameriškemu kupcu. Kot je dejal, bo moralo namreč pri nakupu priti do "pomembnega izplačila" ameriški zakladnici, ki je posel spodbudila oziroma ga bo omogočila.

"Podjetja nimajo nobenih pravic, če jim jih mi ne damo," je bil jasen.

Lastnik TikToka je sicer podjetje Bytedance, ki ga je leta 2012 ustanovil Zhang Yiming. Ta je v ponedeljek opozoril, da se soočajo z resno možnostjo prisilne prodaje ameriške veje.

Do prodaje naj bi sicer prišlo, potem ko je več visokih predstavnikov ZDA zatrdilo, da TikTokova aplikacija na pametnih telefonih predstavlja grožnjo ameriški nacionalni varnosti, saj da omogoča delitev na milijone osebnih podatkov Američanov s kitajskimi obveščevalnimi službami.

Na Kitajskem so to v ponedeljek zanikali in opozorili, da bi morale ZDA prenehati zlorabljati argument nacionalne varnosti, na katerega se sklicujejo, da bi upravičile svojo diskriminatorno politiko zoper tuje države.


Najbolj brano