Povezal jih je Josip Tavčar

Petkovo odkritje spominske plošče dramatiku, esejistu, kritiku in profesorju Josipu Tavčarju na njegovi rojstni hiši v Dutovljah je v kraj privabilo kar nekaj znanih imen.

Po dramska igralca za uprizoritev odlomka iz Tavčarjevega Pekla 
organizatorjem ni bilo treba daleč, saj sta Maja Blagovič in 
Vladimir Jurc njihova krajana.  Foto: Marica Uršič Zupan
Po dramska igralca za uprizoritev odlomka iz Tavčarjevega Pekla organizatorjem ni bilo treba daleč, saj sta Maja Blagovič in Vladimir Jurc njihova krajana.  Foto: Marica Uršič Zupan

DUTOVLJE > Tako so se spet srečali Tavčarjevi sorodniki - njegova sinova Loris in Sergio Tavčar ter Marjan Tavčar, ki v Dutovljah nadaljuje Tavčarjev rod. “Josipov oče je bil brat mojega očeta,” je pojasnil Marjan Tavčar družinske vezi. Družini sta ohranili stike, čeprav sta Josipova starša zapustila Dutovlje, ko je bil Josip še otrok. “Srečevali smo se, kar pogosto so prihajali k nam v Dutovlje,” pove Marjan Tavčar, ki je v Dutovljah znan kot vinar in po baru Marjan sredi vaškega trga. Čeprav je Josip Tavčar umrl že leta 1989, se ga Marjan Tavčar še spominja: “Seveda sem ga poznal. Prihajal je k nam, pa tudi mi k njim, ko so stanovali nad Podobnikom na Opčinah.”

Ob plošči je zato z veseljem poklepetal s Sergiom Tavčarjem, legendarnim televizijskim novinarjem in komentatorjem, in z njegovim bratom Lorisom, profesorjem na liceju France Prešeren in na državnem tehniškem zavodu s slovenskim jezikom Žiga Zois v Trstu, v prostem času pa tudi odličnim igralcem.

Za vtis o Tavčarjevem ustvarjanju pa sta poskrbela dramska igralca Maja Blagovič (v slovenski javnosti sicer najbolj znana kot odlična Marija v nadaljevanki Ena žlahtna štorija) in Vladimir Jurc. Interpretirala sta zanimiv odlomek Tavčarjevega Pekla, v katerem grešnica na vratih pekla sprašuje njegovega upravnika, kako jo bodo mučili in pekli v ognju za vse grehe, ki jih je zagrešila, namesto peklenskega ognja pa ji upravnik ponuja le prijetno hišico v planinah, kjer ji bo na voljo vse, kar ji bo srce poželelo, vključno z grešnimi orgijami. Ko se nikakor ne sprijazni s tem, da se ne bo mogla pokoriti in trpeti za svoje grehe, jo vendarle potolaži z napovedjo, da je uživanje v razvratu sicer prijetno nekaj časa, ko pa se začne vleči v neskončnost, se vendarle spremeni v pekel ...

Dutovcem pa po vrhunska dramska igralca ni bilo treba daleč. Maja Blagovič in Vladimir Jurc sta že kar nekaj časa njihova krajana, saj sta si za bivanje uredila hišo v Krepljah.


Najbolj brano