Poročilo ZN: Severna Koreja ima verjetno manjše jedrsko orožje

Severna Koreja je pri razvoju jedrskega orožja naredila napredek, po navedbah diplomatskih virov izhaja iz zaupnega poročila Združenih narodov. Več držav domneva, da je Pjongjang verjetno razvil manjše jedrsko orožje, ki ga je moč namestiti v konice balističnih raket.

NEW YORK > V poročilu skupine strokovnjakov tudi piše, da Severna Koreja nadaljuje svoj jedrski program, vključno s proizvodnjo visoko obogatenega urana ter gradnjo poskusnega lahkovodnega reaktorja.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je pred dnevi poudaril, da v jedrskem arzenalu svoje države vidi garancijo za varnost svoje države. "Po zaslugi našega zanesljivega in učinkovitega jedrskega orožja za samoobrambo v naši državi ni več besed, kot je vojna," je dejal konec julija po poročanju severnokorejskih državnih medijev. Dodal je, da bosta varnost in prihodnost države vedno zagotovljeni.

Varnostni svet Združenih narodov je uvedel stroge sankcije proti Severni Koreji zaradi preizkušanja raketne tehnologije, da bi tako preprečili razvoj raket, ki bi lahko nosile jedrske konice. Kljub sankcijam je severnokorejski voditelj v novoletnem nagovoru napovedal, da bo svet že kmalu videl novo strateško orožje v arzenalu Severne Koreje. Pogovori o jedrski razorožitvi med Kimom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom so lani zastali.


Najbolj brano