Vsi bomo prej ali slej stari

V sodobni družbi, ki ceni predvsem mlade, ambiciozne in vitalne ljudi, je pomembno ohranjati mladostni videz. Z redno vadbo, zdravim življenjem, pomlajevalnimi kremami in, če nam denarnica dopušča, z manjšimi ali večjimi lepotnimi kirurškimi posegi, lahko še pri šestdesetih letih in celo sedemdesetih izgledamo odlično.

Nihče pa še ni našel rešitve, ki bi zagotavljala večno življenje. Če se zavedamo ali ne, bo naše telo prej ali slej začelo usihati. Takrat pa bomo pri vsakodnevnih opravilih skoraj zagotovo potrebovali večjo ali manjšo oskrbo.

Zdaj, ko je z nami novi koronavirus, ki največ skrbi povzroča prav v domovih za ostarele, bo marsikdo dobro premislil, ali bi se odselil v dom.

Nekoč so starejši ljudje veljali za modrece, ki so prenašali svoje bogato znanje in izkušnje na mlajše generacije. Tehnologija je v zadnjem času tako hitro napredovala, da se znanje starostnikov zdi predpotopno. Danes se vse prepogosto zdi, da so odvečen člen v družbi, še posebej ko ne morejo več sami v celoti poskrbeti zase. Mladi so vse bolj obremenjeni, službe vse bolj stresne in delovna doba se daljša. Tako se dogaja, da so ostareli dedki in babice, ki jih je vse več, saj vsi vemo, da se družba stara, osamljeni in tudi ne dobijo ustrezne podpore in pomoči.

V novogoriškem centru za pomoč na domu, ki pokriva šest občin na Goriškem, opažajo, da vse več starostnikov nima primerne oskrbe. Oskrbovalke se dnevno srečujejo z ljudmi, ki bi potrebovali 24- urno oskrbo, ki je v okviru sistema pomoči na domu ne morejo zagotavljati. Uporabnike zapuščajo s slabim občutkom, zavedajoč se, da bi potrebovali institucionalno varstvo.

Dejstvo je, da želi večina ljudi starost preživljati ob dobrem starem štedilniku, na klopci s pogledom na vrtiček oziroma v znanem, domačem okolju. Povpraševanje po oskrbi na domu se zaradi staranja prebivalstva povečuje in to se bo zagotovo samo še stopnjevalo. Daljšajo pa se tudi čakalne vrste za bivanje v domovih upokojencev.

Zdaj, ko je z nami zlovešči novi koronavirus, ki največ skrbi povzroča prav v domovih za ostarele, bo sicer verjetno marsikdo trikrat premislil, ali bi se odselil v dom. Vsekakor pa je treba razmišljati, da bo starostnikov vse več in treba bo skrbeti zanje.

Vsi bomo nekoč stari. In kar sejemo, bomo želi. Če dobro poskrbimo za današnje starostnike, tudi nam ne bo hudo. Sicer pa se nam slabo piše.


Preberite še


Najbolj brano