Vodja Trumpovega kabineta: Volitve bodo 3. novembra

Vodja kabineta ameriškega predsednika Donalda Trumpa Mark Meadows je v nedeljo dejal, da bodo ameriške predsedniške volitve potekale 3. novembra, kot je predvideno. Pojasnil je še, da je Trump prejšnji teden s predlogom, da bi volitve preložili, samo izrazil zaskrbljenost zaradi glasovanja po pošti.

Ameriški predsednik Donald Trump Foto: Tamino Petelinsek
Ameriški predsednik Donald Trump Foto: Tamino Petelinsek

WASHINGTON > "Volitve bodo 3. novembra in predsednik bo zmagal," je po poročanju tiskovne agencije Reuters poudaril Meadows v oddaji televizije CBS.

Menil je sicer, da v primeru obsežnega glasovanja po pošti izidi volitev zagotovo ne bodo znani 3. novembra, verjetno pa ne niti še 1. januarja prihodnje leto.

Trump je preložitev volitev predlagal v četrtek prek twitterja, ker bi okrepljeno glasovanje po pošti zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 po njegovem lahko prineslo volilne prevare in netočne rezultate. Na twitterju se je vprašal, če ne bi prestavili volitev, dokler ljudje ne bodo mogli voliti ustrezno in varno.

Njegov predlog je v ameriškem kongresu naletel na neodobravanje. Republikanci izpostavljajo, da predsedniških volitev niso še nikoli preložili, demokrati pa so spomnili, da je za morebitno preložitev z ustavo določenega datuma pristojen kongres.

Ameriške zvezne države želijo na letošnjih volitvah zaradi zaskrbljenosti pred širjenjem koronavirusa čim več ljudem omogočiti glasovanje po pošti. Številne med njimi tovrsten način glasovanja omogočajo že več let in niso poročale o večjih težavah.

ZDA niso še nikoli preložile predsedniških volitev. Datum volitev, ki v skladu z zakonodajo potekajo na prvi torek po 1. novembru, namreč lahko spremeni le kongres, v predstavniškem domu pa imajo večino demokrati.

Republikanec Trump je v preteklosti vztrajal, da nima težav z izvedbo volitev, na katerih se bo pomeril z demokratskim izzivalcem Joejem Bidnom. Ta ima trenutno v javnomnenjskih raziskavah prednost pred Trumpom.


Najbolj brano