Iz Vipave je potegnil 48-kilogramskega soma

Jovo Savić iz Ankarana je vedel, da je reka Vipava polna orjaških somov, a si ni predstavljal, da se bo na njegov trnek ujel eden izmed največjih. Sredi julija je med ribarjenjem v Renčah iz reke potegnil kar 190 centimetrov dolgega in 48 kilogramov težkega velikana.

Jovo Savić s svojim rekordnim ulovom: 190 centimetrov dolgim in 
48 kilogramov težkim somom. Foto: Osebni arhiv Jova Savića
Jovo Savić s svojim rekordnim ulovom: 190 centimetrov dolgim in 48 kilogramov težkim somom. Foto: Osebni arhiv Jova Savića

RENČE, ANKARAN > Na ribarjenje v Renče se Jovo Savić, ljubiteljski ribič iz Ankarana, odpravi večkrat na leto. Najpogosteje se na njegov trnek ujamejo pet- do desetkilogramske ribe, enkrat je iz reke potegnil tudi 29-kilogramskega krapa, ki je veljal za njegov največji ulov doslej. Vse do 13. julija, ko ga je presenetil pravcati orjak. Som, ki sta ga s prijateljem s precej truda izvlekla iz reke, je v dožino meril kar 190 centimetrov, težak pa je bil 48 kilogramov. Savić je plen razdelil med prijatelje in znance. “Ribe rad lovim, a jih ne jem,” prizna.

V Ribiški družini Renče niso presenečeni. “V Vipavi je ogromno somov, tudi zelo velikih, ki jih pogosto opazijo potapljači in domačini. Gre za invazivno tujerodno vrsto, ki povzroča veliko škode na populaciji domorodnih vrst rib. Za soma kot tujerodno vrsto je s strani države zapovedan neomejen ulov, ki je odprt vse leto,” pojasnjuje predsednik Ribiške družine Renče Marko Lipovž. Največji som, ki so ga ujeli člani ribiške družine, je meril 240 centimetrov in tehtal 76 kilogramov, ti rečni orjaki pa v dolžino dosežejo tudi tri metre.


Najbolj brano