V novi številki Primorskih novic preberite

Za Postojno bo letošnja turistična sezona ena najslabših po letu 1991. Obisk v Postojnski jami je padel na komaj 15 do 25 odstotkov lanskega, kar se posredno odraža tudi pri sobodajalcih, hotelirjih in gostincih v mestu. Boljša od prvih pričakovanj pa bosta zlasti na račun turističnih bonov glavna poletna meseca vsaj za nekatere manjše, butične ponudnike na podeželju in turistične kmetije.

Ob pogledu na Predjamski grad je letos mogoče uživati brez  
pretirane gneče. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Ob pogledu na Predjamski grad je letos mogoče uživati brez pretirane gneče. Foto: Veronika Rupnik Ženko

Novela stanovanjskega zakona: Več najemnih stanovanj, novosti pri upravljanju

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je pred dnevi dalo v javno razprav novelo stanovanjskega zakona. Z njo bi povišali neprofitno najemnino in hkrati subvencijo socialno šibkim za plačilo najemnine. Stanovanjskim skladom bi omogočili višje zadolževanje za gradnjo neprofitnih stanovanj in ustanovili javno najemniško službo. Osnutek novele predvideva tudi spremembe za etažne lastnike in upravnike.

Iz Furlanije Julijske krajine poslali dve pismi italijanski vladi glede nadzora na meji

Kar dve pismi sta v minulih dneh romali iz sosednje dežele Furlanije Julijske krajine na italijansko vlado, enega je podpisal predsednik FJK Massimiliano Fedriga, drugega pa prefekti. Vsebina je podobna: zahtevajo ostrejši nadzor na meji s Slovenijo in vsaj delno zaprtje manjših mejnih prehodov.

Iščejo gradbinca za bazen, a denarja še nimajo

Obnova hotela Maestoso v Lipici teče po načrtu, se pa še vedno ni začela gradnja bazena in velnesa. Za ta del Holdingu Kobilarna Lipica manjka pet milijonov evrov. Poroštva za tolikšno posojilo še vedno nimajo, a so vseeno že objavili razpis za izbor izvajalca.

Vipava je spet primerna za kopanje

Severnoprimorske reke so tudi letos primerne za kopanje, je potrdila agencija za okolje, med njimi sta kot odlični, vsaj kar se tiče mikrobiološke onesnaženosti, ocenjeni tako Nadiža kot Soča na večini kopališč. Po dolgem času je za kopanje spet primerna reka Vipava, ki se jo trudijo revitalizirati in ob njej razvijati turizem.

Koliko jih v Izoli še čaka na komunalni privez?

Izolska občina in njeno javno podjetje Komunala sta objavila seznam vlog za dodelitev komunalnega priveza, na katerem je navedenih 370 prosilcev, ki so za privez zaprosili v zadnjih 13 letih. Ali na privez čaka še skoraj 400 občanov?

Smola na dveh kolesih

Sobota je bila za številne voznike na dveh kolesih in njihove sopotnike precej nesrečna. Zgodilo se je več nesreč voznikov motorjev, mopedov in kolesarjev, ki pa so se po prvih podatkih končale brez hujših posledic.

Nekdanji člani osnovnošolskih bendov so se Jožeku Štucinu zahvalili za srčno prenašanje ljubezni do glasbe

Nekdanji člani tolminskih glasbenih osnovnošolskih skupin so se v četrtek po koncertu zasedbe Dej Še’n Litro zahvalili glasbenemu pedagogu in mentorju Jožeku Štucinu. Dogodek, ki je bil zanj popolno presenečenje, je obudil spomine na leta predanega dela z učenci. Kar nekaj se jih je odločilo za poklicno glasbeno pot. Tolmin je tudi zaradi Štucina postal glasbeno prepoznavno mesto.

V nekdanji klavnici bodo tudi reševalni psi

Tržaška občina bo prostore nekdanje občinske klavnice v Žavljah, ki je prenehala obratovati sredi 90. let prejšnjega stoletja, predala Italijanski zvezi za iskanje in prvo pomoč, ki se ukvarja z dresiranjem psov za iskanje pogrešanih, ter združenju Sistema Trieste softair, ki združuje ljubitelje te vojaške veščine iz Trsta in Gorice.

Ante Guberac napoveduje napad na Evropo

Vedno ambiciozni predsednik FC Koper Ante Guberac si želi, da bi njegova okrepljena zasedba že v prvi sezoni po vrnitvi med elito zasedla mesta, ki vodijo na mednarodno sceno. Jutri objavljamo pogovor z njim.

Koprčanke in Izolanke že v drugem krogu

V Ženskem univerzitetnem rokometnem društvu Koper so zadnjo sezono prve lige končali na šestem mestu, enako kot leto prej. S tem razpletom so v klubu, ki bi mu trenutno najbolj prišel prav kakšen nov pokrovitelj, lahko nedvomno zadovoljni. Kljub vsem izzivom pa tudi pred pričetkom nove tekmovalne sezone v taboru oranžnih ostajajo optimisti.


Najbolj brano