Koliko jih v Izoli še čaka na komunalni privez?

Izolska občina in njeno javno podjetje Komunala sta objavila seznam vlog za dodelitev komunalnega priveza, na katerem je navedenih 370 prosilcev, ki so za privez zaprosili v zadnjih 13 letih. Ali na privez čaka še skoraj 400 občanov?

Izolsko občinsko pristanišče ne dopušča več širitev.   Foto: Mirjana Cerin
Izolsko občinsko pristanišče ne dopušča več širitev.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Direktor Komunale Denis Bele pravi, da je čakajočih precej manj: “Prvotni seznam, ki so ga začeli voditi še pred letom 2007, je bil bistveno daljši. Priveze je dodeljevala posebna komisija, po njeni ukinitvi leta 2013 pa je Komunala naredila 'inventuro' in seznam ažurirala.”

Pojasnjuje tudi, zakaj so poleg “zaporednih številk” navedene še “dodeljene številke” in kaj sploh pomenijo. “Da bi ohranili sledljivost prosilcev, smo obdržali nekdanje prednostne številke in vzpostavili nove zaporedne številke. Prvih 46 s seznama je medtem privez že dobilo.”

Čeprav bi to pomenilo, da zdaj na privez čaka 324 občanov, Bele pravi, da so pred dvema letoma ugotovili, da jih zahtevane pogoje za privez izpolnjuje le 60 do 70 odstotkov od 324. Po občinskem odloku o pristaniški dejavnosti morajo biti upravičenci izolski občani in v Izoli imeti stalno prebivališče.

In kdaj se lahko približno 200 Izolanov nadeja občinskega priveza, ki je bistveno ugodnejši od tržnega? “V občinskem pristanišču je približno 560 priveznih mest, pristanišča pa, žal, ni več mogoče širiti. Nov privez lahko dobijo čakajoči le, če se mu kdo od zdajšnjih najemnikov odpove,” je jasen Bele.


Najbolj brano