Za oskrbnine 13 odstotkov proračuna

V Cerknem že nekaj let razmišljajo o desetem oddelku vrtca. Letos, ko bi izven njega ostalo 14 vpisanih otrok, so prostor zanj našli v osnovni šoli. Do jeseni ga bodo uredili, do zime pa napolnili. Z njim se bo doplačilo oskrbnin povzpelo na rekordnih 13 odstotkov proračuna občine.

Montažni vrtec iz leta 1975 je že zdavnaj premajhen, do novega pa bo občina Cerkno lahko prišla le s premišljeno razvojno strategijo. Foto: Saša Dragoš
Montažni vrtec iz leta 1975 je že zdavnaj premajhen, do novega pa bo občina Cerkno lahko prišla le s premišljeno razvojno strategijo. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Vrtec Peter Klepec, ki deluje pod okriljem Osnovne šole Cerkno, bo v šoli dobil svoj deseti oddelek. Zadnja leta, odkar je izven vrtca ostajalo po nekaj vpisanih otrok, so zlasti člani sveta nenehno predlagali njegovo ureditev. Letos, ko se je obetalo, da bo prostora zmanjkalo za 14 vpisanih otrok, je slednjim izjemo prijazna občina nemudoma poskrbela za ureditev dodatnega oddelka.

180 otrok v treh stavbah

Občina Cerkno je boljši gospodar montažnemu vrtcu kot sosednja Idrija. Cerkljanski, zgrajen iz samoprispevka leta 1975, še vedno deluje. Idrija je na las podobnega, a šest let mlajšega, v Spodnji Idriji podrla in ga pravkar nadomešča z novim. Novega si želijo tudi v Cerknem, saj je montažni premajhen in so del oddelkov že zdavnaj preselili v bližnjo stavbo. Z desetim oddelkom pa bo vrtec gostoval še v tretji, tokrat osnovnošolski stavbi.

Stroške za ureditev oddelka, predvsem prilagoditev sanitarij in nakup opreme, si bosta razdelili Šola (12400 evrov) in Občina (23000 evrov). Z rebalansom proračuna so svetniki v proračunu ta denar in denar za plačilo treh dodatnih vzgojiteljic že zagotovili.

Z novim oddelkom bo v vrtcu prostora za 180 otrok. Ker se je v v Cerknem v zadnjih dveh letih rodilo nekaj več otrok (okrog 55), prejšnja leta pa le okrog 45, utegnejo dodaten oddelek potrebovati tudi v prihodnjih letih. Oddelek bo sprva napolnilo le osem otrok, a naj bi tja do februarja deloval polnoštevilen s 14 otroki.

Prijaznost ne vodi do novega vrtca

Ker občina Cerkno ne dopusti, da bi kakšen otrok ostal izven vrtca in tudi sicer staršem nudi visoke popuste, bo iz letošnjega proračuna za plačilo slednjih in doplačilo oskrbnin odštela 690.000 evrov, oziroma skoraj 13 odstotkov trenutno načrtovanega proračuna.

Čeprav je s prijaznostjo do otrok slovenska rekorderka, s tem svoji demografski podobi prav nič ne pomaga. V minulem desetletju je izgubila 200 prebivalcev (sedaj jih šteje le še 4773), a ima sočasno kar 310 prebivalcev manj v vitalni dobi med 20. in 40. letom starosti.

Morda bi občini bolj pomagal nov vrtec. Zanj je sicer pred desetletjem pripravila načrt, a se takratni župan zaradi usihajočega proračuna za gradnjo ni odločil. V letošnjem proračunu je ponovno rezervirala 20.000 evrov za pripravo novih načrtov za vrtec. Tega pa ne bo sposobna zgraditi. Idrija gradi šest oddelčni vrtec za skoraj pet milijonov evrov, toliko kot znaša ves proračun občine Cerkno. Zato ta potrebuje predvsem trdnejšo razvojno strategijo.


Najbolj brano