Zaradi okužb ustavili proizvodnjo v družbi Izoterm Plama

“Drži, imamo potrjene okužbe med zaposlenimi,” je včeraj potrdil prokurist v družbi Izoterm Plama Goran Petek. Včeraj so iz previdnosti ustavili proizvodnjo, velika večina delavcev je ostala doma. Dela samo peščica zaposlenih, ki skrbi za nujna opravila pri odpremi blaga.

V podjetju Izoterm Plama so med zaposlenimi primeri potrjenih 
okužb. Foto: Danijel Cek
V podjetju Izoterm Plama so med zaposlenimi primeri potrjenih okužb. Foto: Danijel Cek

HRUŠICA > Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo množile okužbe tudi v delovnih okoljih. Najprej so bili na udaru zdravstveni delavci, potem zaposleni v domovih za starejše, zdaj pa je vse več podjetij, kjer je testiranje potrdilo okužbo pri zaposlenih.

Prva okužba pri enem od zaposlenih v družbi Izoterm Plama naj bi se zgodila že prejšnji teden. Delavec naj bi bil v nedeljo še v službi, a naj bi ga zaradi slabega počutja poslali domov, v ponedeljek pa naj bi šel na testiranje. “O tem, da so mu potrdili okužbo s covidom-19, nas je sam obvestil v četrtek. Takoj smo skušali vzpostaviti stik z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), poslal sem jim elektronsko pošto s prošnjo za navodila, kako naj ravnamo, a na njihov odziv sem moral čakati pet dni. Medtem smo v podjetju iz previdnosti naredili vse, da bi preprečili morebitno širjenje okužb, “ razlaga Goran Petek. V sredo so izvedeli za novo okužbo. “Že istega dne zvečer smo se odločili, da proizvodnje naslednjega dne ne zaženemo,” je še dodal. Večina delavcev je tako včeraj ostala doma, nekaj jih dela od doma, samo peščica - v več kot primerni varnostni razdalji - pa skrbi za nujno odpremo blaga. Petek ocenjuje, da razmere nikakor niso kritične. “Da ustavimo proizvodnjo, smo se odločili iz previdnosti. Oglasili so se tudi predstavniki NIJZ in nas obvestili o tem, kdo je okužen in kdo je v karanteni. Ustavitve proizvodnje nam niso priporočili ali celo naložili, menijo pa, da smo se odločili pravilno in odgovorno.”

Po neuradnih informacijah naj bi bila v brkinskih vaseh še dva potrjeno okužena.

Koliko je skupaj potrjenih okužb med zaposlenimi v tem podjetju, ni razkril, po naših informacijah naj bi imeli pet primerov. Eden izmed okuženih naj ne bi imel nikakršnih znakov koronavirusne bolezni.

Po Petkovih ocenah bo proizvodnja ustavljena “kar nekaj časa”, k sreči pa avgusta podjetje nima veliko dela.

Goran Petek

prokurist družbe Izoterm Plama

“Takoj smo skušali vzpostaviti stik z NIJZ, poslal sem jim elektronsko pošto s prošnjo za navodila, kako naj ravnamo, a na njihov odziv sem moral čakati pet dni.”

Po neuradnih informacijah naj bi bila v brkinskih vaseh še dva potrjeno okužena, v Tominjah in Javorju.


Najbolj brano