V novi številki Primorskih novic preberite

“Drži, imamo potrjene okužbe med zaposlenimi,” je danes potrdil prokurist v družbi Izoterm Plama Goran Petek. Iz previdnosti so danes ustavili proizvodnjo, velika večina delavcev je ostala doma. Dela samo peščica zaposlenih, ki skrbi za nujna opravila pri odpremi blaga.

V podjetju Izoterm Plama so med zaposlenimi primeri potrjenih  
okužb. Foto: Danijel Cek
V podjetju Izoterm Plama so med zaposlenimi primeri potrjenih okužb. Foto: Danijel Cek

Eternit: “Vdrla je voda iz čistilne naprave”

Krajani Anhovega bodo pitno vodo vsaj še nekaj dni točili iz gasilske avtocisterne ali jo kupovali. Vzorec iz vodovoda v naselju je bil poslan na dodatne analize in dokler te ne bodo pozitivne, vode iz omrežja odjemalci ne bodo smeli piti. Županja pričakuje, da bo za onesnaženje kdo odgovarjal. Oglasili so se v Eternitu, toda njihova pojasnila so splošna.

Spremenjen režim na starem jezu še to kopalno sezono?

Da reka Soča v Solkanu pri starem jezu skriva pasti pod svojo gladino, vedo povedati domačini, kajakaši in potapljači, ki so s Sočo povezani že leta in poznajo njeno naravo. Po torkovi tragični nesreči desetletnega kopalca bodo jutri za skupno mizo sedli novogoriški župan Klemen Miklavič in predstavniki SENG, govorili pa bodo o večji varnosti tamkajšnjih kopalnih voda.

Intervju s Tomažem Gantarjem: “Skrajni čas je, da nehamo o javnem zdravstvu samo govoriti”

“Način življenja moramo prilagoditi prisotnosti novega koronavirusa in ozavestiti izvajanje temeljnih varnostnih ukrepov,” poudarja zdravstveni minister Tomaž Gantar. Funkcijo je sprejel po razglasitvi epidemije in se takoj posvetil njeni zajezitvi. Obenem v zdravstvenem sistemu nastaja vse več težav, poleg finančnih tudi zaradi dediščine preteklosti, ki resno najedajo obstoj javnega zdravstva, za katerega ohranitev se zavzema in ima tudi podporo v koaliciji.

Kupili bi bife, a ni ne denarja ne programa

Svet občine Cerkno, na sejo katerega javnost ni bila povabljena, se je nenadno odločil za nakup bifeja pod partizansko bolnico Franja. Ker za nakup razpadajočega objekta občina nima 100.000 evrov, naj bi denar svetniki prihodnji teden uvrstili v rebalans.

Utrdbo v Glemu je kupilo podjetje iz Švice

Na današnji dražbi nepremičnin je Mestna občina Koper prodala obnovljen obrambni stolp v Glemu. Za izklicno ceno 624.719 evrov ga je kupila gospodarska družba Fair Wage iz Švice. O njem se ne ve veliko, njena predstavnica pa po dražbi ni želela komentirati investicije.

Kdo lahko deli ukaze medicinskim sestram?

V poletnih dneh je parkirišče za zdravstvenim domom v Luciji po pričakovanjih polno, domačini pa se že jezijo nad turisti, ki so še vedno brezplačno parkirišče vzeli za svoje. Piranski občinski svet je določil pravila, ki naj bi tam veljala, vendar v občinski upravi pravijo, da je odlok nezakonit. Občina namreč nima pravice, da zdravstvenim delavcem naloži potrjevanje parkirnih kartic.

Po trčenju v parkirani avtobus umrl 39-letni domačin

Policisti so danes še preverjali okoliščine nove tragične nesreče na cestah, v kateri je ob pol enajstih dopoldne umrl 39-letni domačin iz okolice Renč. Ta se je s kombijem, očitno z visoko hitrostjo, zaletel v zadnji del parkiranega avtobusa ob cesti. Gasilci so morali razrezati pločevino kabine kombija, da so ga lahko potegnili na prosto, vendar mu ni bilo več pomoči.

“Prišli so kot strela z jasnega”

Ko je Colčan Lucijan Trošt pred petimi leti na spletu našel fotografije letalskih napadov zavezniških sil na Col in na njih uzrl prizore, o katerih mu je pripovedovala mama Zora, se je odločil, da mora dragocene podatke, o katerih doslej ni bilo veliko znanega, zbrati in ohraniti zanamcem. Po petih letih raziskovanja, brskanja po arhivih in muzejih, zbiranja pričevanj in urejanja gradiva je nedavno pri Medobčinskem kulturnem društvu Bukve izšla njegova knjiga Cilj pred nami, Napadi 16. in 19. eskadrilje SAAF na kraje v okolici Trnovskega gozda in Banjške planote, spomladi leta 1945.

Polovica klubskih maratoncev prihaja s Primorske

Jubilejna 20. edicija Klubskega maratona, s katerim Radio Študent vsako leto išče zanimive in izvirne glasbene zasedbe ter jim ponudi koncertno in medijsko podporo, je zabeležila rekordno število prijav na natečaj. Med šesterico izbrancev se je uspelo prebiti tudi trem primorskim zasedbam - Spiral Mind iz Kopra, goriški Kavasutri in tržaški zasedbi Billy Clubs.

Gorica se po letu dni vrača v prvo SNL

V odločilni povratni tekmi za uvrstitev v prvo slovensko nogometno ligo je Gorica v Kranju premagala Triglav z rezultatom 5:0 (2:0).


Najbolj brano