Primorski trojček za novo sezono

Danes je padel zastor nad razvlečeno domačo sezono 2019/20, ki se je zaradi novega koronavirusa ob dveh, skoraj trimesečnih prekinitvah, podaljšala na več kot leto dni. Nogometna vročica ob koncu julija sicer ne bo pojenjala. V drugi polovici prihodnjega tedna se začenja končnica v evropskih pokalih s tekmovalnim vrhuncem klubske sezone 2019/20, finalom lige prvakov, 23. avgusta v Lizboni.

Že sredi prihodnjega meseca pa se bo znova zavrtelo kolesje v prvi slovenski nogometni ligi (SNL). Virus je še bolj izpostavil nelogičnosti in nasprotja domačega tekmovalnega koledarja, v katerem bode v oči neskončno dolg zimski premor in začetek nove sezone v osrčju poletja. Zadnja prvoligaška sezona se je začela sredi julija. Lahko bi torej rekli, da so imeli letos klubi v prvi SNL srečo v nesreči.

Nemara ni naključje, da ekipi, ki sta prišli do slovenskih lovorik v sezoni 2019/20, že več let vodita ista - slovenska - trenerja.

Podrobnejši vpogled pa razkriva, da so nogometaši pri nas komaj zaprli staro poglavje, že so morali odpreti novo. Resda prestopni rok, ki so ga podaljšali do konca septembra, klubom omogoča nekaj več manevrskega prostora, na drugi strani pa se lahko v poldrugem mesecu zgodi marsikaj, v kar nas je prepričala pretekla koronska sezona. Tudi nova ne bo običajna. Trenerji so pri nas hitro pokvarljivo blago, rezultatsko kislo poletje pa bi lahko že sprožilo prve premike na nogometnih klopeh.

Ni nujno, da se na napakah učimo, čeprav sta prav letošnji zgodbi Celja in Mure primera dobre (klubske) prakse. Nemara ni naključje, da ekipi, ki sta prišli do slovenskih lovorik v sezoni 2019/20, že več let vodita ista - slovenska - trenerja. Nogomet je sicer nepredvidljiv, kdo ve, kaj bo prinesla nova sezona, v kateri bodo Celjani in Sobočani že kmalu soočeni z evropskimi izzivi, ki v zadnjih sezonah, z izjemo Maribora, niso osrečili slovenskih klubov. Ne doma ne na tujem.

Evropske cilje ima tudi povratnik v prvo SNL Koper, ki se je po marčevski prekinitvi druge lige lahko v miru pripravljal in selekcioniral zasedbo. Sezona 2020/21 takoj prinaša primorski dvoboj. Koper bo najprej gostoval v Sežani, v tretjem krogu pa še v Novi Gorici. V prvo ligo se namreč po enem letu vrača Gorica, ki je danes v Kranju nadvse učinkovito izpeljala povratni dvoboj kvalifikacij za prvo SNL.


Preberite še


Najbolj brano