Po tragediji na Soči pozivi za večjo varnost

Torkova tragedija pri starem jezu v Solkanu odpira nova vprašanja o varnosti kopalcev na tem delu kopalnih voda ob Soči. Zaradi dviga vodostaja Soče se je v reki utopil 10-letni deček. Novogoriški župan bo zato poskušal čim prej skleniti dogovor s Soškimi elektrarnami, da bi z zvočnimi in vidnimi signali kopalce na tem znanem divjem kopališču opozorili na dvig gladine vode.

Močan rečni tok je dečka odnesel po brzicah  proti Italiji. Foto: Jana Rajh Plohl
Močan rečni tok je dečka odnesel po brzicah proti Italiji. Foto: Jana Rajh Plohl

SOLKAN, NOVA GORICA > Reka Soča je v torek popoldne v Solkanu, v bližini tamkajšnje hidroelektrarne pri starem jezu, pokazala vso svojo nepredvidljivost in nevarnost. Po podatkih agencije za okolje je vodostaj reke v pol ure narasel za dober meter, kar je bilo usodno za 10-letnega kopalca.

Bili so nemočni

Po ugotovitvah novogoriških policistov in kriminalistov se je v torek nekaj minut po 16.30 v Solkanu pri Kajak centru v Soči dogajala prava drama. Čeprav so očividci in člani družine dečku poskušali pomagati, je bila reka močnejša.

Klemen Miklavič

novogoriški župan

“Kljub temu da so vsi vpleteni naredili vse po predpisih, moramo kopalce dodatno opozoriti na vodostaj, ki se zaradi elektrarne po njihovem 'voznem redu' večkrat na dan spreminja.”

Petčlanska družina, starša in trije otroci so se kopali nad starim jezom, kjer je voda dokaj mirna, brez brzic. Med kopanjem je vodostaj reke Soče zaradi spuščenih zapornic hidroelektrarne nedaleč stran nenadoma narasel. Rečni tok je otroka, ki je plaval z enim od staršev z desnega na levi breg Soče, začel odnašati proti rečnim brzicam oziroma kajakaški progi. Eden izmed staršev je zaplaval za njim, vendar ga ni uspel dohiteti, rečni tok je otroka potegnil na kajakaško progo in ga odnesel po progi proti Italiji.

Na klice na pomoč sta se odzvala mlada kopalca, ki sta bila ob kajakaški progi in sta skočila za dečkom, vendar ga tudi onadva nista mogla dohiteti. V iskanje in reševanje so se takoj vključili kajakaši solkanskega kajakaškega centra, ki so s kajaki začeli iskati otroka po strugi in obrežju reke Soče pod kajakaškim centrom.

Župan: na dvig gladine bi morali opozoriti z zvočnimi in vidnimi signali

Novogoriški župan Klemen Miklavič včeraj ni skrival razočaranja nad tem, da pred sedmimi leti, ko se je v Solkanu zgodila podobna nesreča, v kateri je umrl 46-letni kopalec iz Šempetra pri Gorici, nihče ni ukrepal. Šempetrc je takrat reševal hčerko, ki jo je rečni tok odnesel po brzicah. Župan sočustvuje z družino pokojnega dečka. “Kljub temu da so vsi vpleteni naredili vse po predpisih, pa moramo kopalce dodatno opozoriti na tamkajšnji vodostaj, ki se zaradi elektrarne po njihovem 'voznem redu' večkrat na dan spreminja,” je dejal. Poudaril je, da bo poskušal čim prej skleniti dogovor s Soškimi elektrarnami, po katerem bi ob dvigu gladine vode kopalce na to opozorili z zvočnimi in vidnimi signali, saj opozorilne table po njegovem mnenju niso dovolj. “Ciljna skupina so kopalci in njih moramo - tudi kot resna turistična destinacija - zavarovati,” je odločen. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so v letošnjem poročilu o naravnih kopališčih in kopalnih vodah izdali tudi dodatna priporočila za reko Sočo. Po njihovih ugotovitvah je lahko tudi na kopalnih območjih reka mestoma deroča in polna brzic, zato svetujejo, naj kopalci ne podcenjujejo njene moči in ne precenjujejo svojih sposobnosti. “Na kopalnih območjih na Soči v Solkanu in v Kanalu se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavljajo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je na teh kopalnih območjih potrebna dodatna previdnost kopalcev.” so še zapisali.

Nato pa so na pomoč poklicali še novogoriške poklicne gasilce in potapljače Podvodne reševalne službe Slovenije - PRS Nova Gorica. Ti so 10-letnega kopalca, ki naj bi bil na počitnicah pri starih starših v Novi Gorici, ob 18.10 našli pod gladino reke. Reševalci novogoriške nujne medicinske pomoči so ga potegnili iz Soče in ga začeli oživljati, vendar mu niso mogli več pomagati. Dežurni zdravnik je za dečka odredil sanitarno obdukcijo, ki jo bodo opravili na ljubljanskem inštitutu za sodno medicino.

Plaval je na kopalnem območju

O nesreči so policisti obvestili dežurno preiskovalno sodnico novogoriškega sodišča in novogoriško tožilko, ki sta ogled kraja nesreče prepustili policiji.

Policisti in kriminalisti so v torek popoldne takoj začeli s preiskavo tragične nesreče. Opravili so ogled kraja nesreče in preverili, ali so vstopna mesta za kopalce označena z opozorilnimi tablami in ali je tam tudi uradno kopališče. Ugotovili so, da je na območju kajakaškega centra kopalno območje Soča pri Solkanu. Deček je plaval prav v tem delu, ko ga je odnesel rečni tok.

Soške elektrarne so postavile table o možnosti nenadnega dviga gladine.

Na celotnem kopalnem območju v Solkanu je postavljenih več opozorilnih tabel o tem, da tam ni reševalca iz vode in da je kopanje na lastno odgovornost, obstaja pa tudi nevarnost dviga gladine vode zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn in posledično utopitve. Novogoriški policisti in kriminalisti so včeraj nadaljevali z zbiranjem obvestil o okoliščinah nesreče.

Na celotnem kopalnem območju je postavljenih več opozorilnih tabel o tem, da je kopanje tam na lastno odgovornost.


Najbolj brano