Rečni tok je bil hitrejši od reševalcev, otroka niso mogli dohiteti

Danes popoldne se je v Solkanu pri starem jezu zgodila tragična nesreča.

Na tem delu Soče je danes popoldne utonil mladi kopalec. Foto: Leo Caharija
Na tem delu Soče je danes popoldne utonil mladi kopalec. Foto: Leo Caharija

SOLKAN > Mladega kopalca iz Ljubljane - imel naj bi okoli deset let - je pri prečkanju Soče presenetila njena narasla voda, da ni uspel priplavati na drugo stran struge, ampak so ga brzice odnesle naprej v smeri Italije.

Kot poročajo iz novogoriškega operativno-komunikacijskega centra, se je petčlanska družina s tremi otroki kopala nad starim jezom, kjer je voda dokaj mirna, brez brzic, vendar tekoča. Med kopanjem je vodostaj reke Soče nenadoma narasel. Otroka, ki je plaval v spremstvu odrasle osebe, je rečni tok začel odnašati v smeri rečnih brzic oziroma kajakaške proge. Eden od odraslih v družini je zaplaval za njim, vendar ga ni uspel dohiteti. Rečni tok je otroka potegni na kajakaško progo in ga odnesel v smeri Italije.

Na klice na pomoč sta se odzvala dva mlada kopalca, ki sta bila ob kajak progi, in skočila za otrokom, vendar ga tudi onadva nista mogla dohiteti. V iskanje in reševanje so se takoj vključili kajakaši, ki so s kajaki iskali otroka po strugi in obrežju Soče pod kajakaškim centrom v smeri Italije.

Otroka so skušali rešiti tudi štirje gasilci Gasilske enote Nova Gorica in štirje člani Podvodne reševalne službe Slovenije - PRS Nova Gorica. Eden od njih je malo po 18. uri otroka našel v strugi reke pod gladino. Ko so ga reševalci ob 18.20 potegnili iz vode, ga je tako začela oživljati ekipa NMP Nova Gorica, vendar žal neuspešno.

Odrejena je bila sanitarna obdukcija, ki bo opravljena na ISM v Ljubljani. O nesreči sta bili obveščeni dežurna preiskovalna sodnica in Okrožna državna tožilka iz Nove Gorice, ki sta ogled kraja nesreče prepustili policiji, ki je ugotavljala, ali so vstopna mesta v reko Sočo označena z opozorilnimi tablami oziroma ali je tam uradno kopališče. Kot so ugotovili, je na kopalnem območju Soča pri Solkanu, kjer se je kopala družina, postavljenih več tabel, ki opozarjajo na nevarnost nenadnega dviga gladine vode in na nevarnost utopitve ter da je kopanje na tem območju na lastno odgovornost.

Do nenadnih dvigov gladine in močnih tokov reke na tem območju prihaja zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev.

Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi z nesreče. O ugotovitvah preiskave bodo obveščali Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.


Najbolj brano