Sajete ne bo na Sotočju, a vendarle bo!

Po odpovedi festivalov na Sotočju je bila Sajeta še edini, ki je kljuboval do zadnjega. Ker pa niso dobili zelene luči NIJZ, so morali organizatorji festival z najdaljšo tradicijo umakniti s tradicionalnega prizorišča. A ga bodo izpeljali, so odločeni, le da v več delih. Prvi koncert bo jutri, ko bo ob fontani v centru Tolmina nastopil Bratko Bibič.

Festivala Sajeta ne smejo izvesti na idiličnem Sotočju, kjer je poleg 
koncertov tudi ogromno spremljevalnih delavnic. A festival bo.  Foto: Neva Blazetič
Festivala Sajeta ne smejo izvesti na idiličnem Sotočju, kjer je poleg koncertov tudi ogromno spremljevalnih delavnic. A festival bo.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “Obveščamo vas, da letošnji XXI. Festival Sajeta, na žalost, ne bo izpeljan na tolminskem Sotočju. Za to obstaja nam vsem znan razlog: novi korona virus, zaradi katerega smo za takšno izpeljavo Sajete, kot jo poznamo, dobili od NIJZ dvojno negativno mnenje. Odločili smo se, da bomo Sajeto izpeljali v več koncertnih etapah, o katerih Vas bomo sproti obveščali kdaj, kdo in kje,” so organizatorji iz Zveze Mink Tolmin na facebook profilu festivala morali narediti to, česar nikoli ne radi počnejo: obiskovalce obvestiti o koreniti spremembi programa.

“S težkim srcem smo pristali na to, a ni druge,” pravi direktor festivala Janez Leban in dodaja, da je bila odločitev NIJZ, da ne da pozitivnega mnenja za izvedbo festivala na Sotočju, za vso ekipo šok. A kljub temu se ne dajo in ne bodo odpovedali festivala, ga bodo pa temeljito predrugačili, napoveduje: “Poskusili bomo izvesti zastavljen program, vsaj z vsemi napovedanimi slovenskimi izvajalci, le da ne v enem tednu, kot je običajno, ampak ga bomo razporedili do novembra. Med tujimi izvajalci bomo skušali dobiti tiste, ki lahko pridejo po kopnem oziroma ne potrebujejo letalskega prevoza. Videti moramo sicer, kako bo z ukrepi, a pričakujemo, da bo jeseni možno organizirati koncerte tudi v zaprtih prostorih.” Poleg tega bodo skušali izvesti tudi čim več delavnic in ostalih spremljevalnih dogodkov festivala.

Jutri bo na Trgu 1. maja nastopil Bratko Bibič z Dedley Woodleybears. Foto: Maksimiljana Ipavec

Za zdaj so napovedani štirje, od tega dva koncerta v živo z občinstvom. Jutri (v sredo) bo ob 20. uri na Trgu 1. maja nastopil harmonikar Bratko Bibič z Dedley Woodleybears, vstop bo prost, v nedeljo ob 17. uri pa bo v cerkvici Sv. Marka nad Žabčami v živo nastopil tolminski klasični kitarist Sebastjan Grego. “Na tem koncertu bo omejeno število ljudi na največ 50 in bo treba upoštevati vse zaščitne ukrepe,” pravi Leban. Precejšen del programa bodo izvedli s koncerti preko svojega kanala na You Tube in facebooku. To soboto bosta ob 19. uri oziroma 20.30 nastopili zasedbi Svojat in Etceteral. “On-line dogodke bomo delali še naprej in bomo o tem občinstvo sproti obveščali,” potrjuje Leban. V petek zvečer bodo na javni debati pred tolminsko knjižnico spregovorili o čezmejnem sodelovanju in kandidaturi za EPK.


Najbolj brano