Rap ob knjigi, ki je surov rokenrol

Predstavitev romana Norci pomorci Izolana Goroslava Vukšića Goga pred knjigarno Libris na koprskem Prešernovem trgu v četrtek zvečer sta dopolnila domača raperja Drill in Masayah - kako tudi ne, saj je Gogov sin Drill “krivec”, da je terapevtsko pisanje nekdanjega pomorca postalo prvenec.

 Za glasbeni predah sta nato poskrbela Drill in Masayah, ki sta 
odrapala Delavsko klaso. Foto: Gregor Mezgec
Za glasbeni predah sta nato poskrbela Drill in Masayah, ki sta odrapala Delavsko klaso. Foto: Gregor Mezgec

KOPER > “Za zbirko pesmi mladih avtorjev Pesem sem sem povabil tudi Drilla, da prispeva svoje besedilo. Na predstavitvi v Cankarjevem domu mi je v roko stisnil usb ključek, 'Glej, moj oče je nekaj napisal, a lahko prebereš?' . Ne vem, Drill, tega ne delam. A sem vseeno prebral. In bil navdušen. Dal sem ga direktorju Beletrine Mitji Čandru, ki je takoj odločil: Pomorce bomo tiskali,” je izid romana Norci pomorci opisal profesor književnosti in urednik dr. Igor Saksida.

Za glasbeni predah sta nato poskrbela Drill in Masayah, ki sta odrapala Delavsko klaso.

Pomorci so posebna delavska klasa, vanjo sodi tudi Goroslav Vukšić Gogo, ki je plul v času, ko ni bilo interneta, facebooka in instagrama, ampak so bile stik z domačim svetom kvečjemu kakšne mesec dni stare Primorske novice, ko so prišle na ladjo. Čas, ki ni delovni, je treba nekako zabiti, tako so Gogu na ladji - in na kopnem - družbo delali Vitomil Zupan, Jack London, Herman Melville, pa Evald Flisar ...

“Da blo bi ... malo lažje,” je pripovedovanje melodično dopolnila Masayah.

Roman Norci pomorci ni avtobiografski. “Gotovo ni pisatelja, ki ne bi dal nekaj sebe v svoje delo. A moji liki so sestavljeni iz več ljudi, ki sem jih spoznal v življenju na morju,” razkriva Goroslav Vukšić. Ne manjka brutalnega naturalizma, prizorov nasilja, podvigi glavnih likov, Visokega in Nizkega, na trenutke mejijo na psihoze folie à deux, nore dvojice. “V bistvu si nisem nikoli predstavljal, da bo to kdaj kdo prebral, kaj šele izdal ...,” o tem pravi Gogo. Zgodbo kot v življenju, ki je lepo in grdo, uravnoteži s kančkom ljubezni.

Z “Amore eterno” ga v rap ritmih na Mudi dopolnita Drill in Masayah.

Tudi Igor Saksida v romanu ob umazanem realizmu čuti romantiko in poetičnost. A kot pravi Goroslav Vukšić Gogo, mu še najbolj prija oznaka, da so Norci pomorci rokenrol: brezkompromisen, nebrzdan, surov in neposreden. In po sklepnem pozdravu “nasvidenje na predstavitvi kratkih zgodb” se od upokojenega pomorca lahko nadejamo še rokenrola.


Najbolj brano