Posoška postrv v novi nadstandardni pašteti

Po težkem obdobju se ribogojnica Faronika postavlja na noge. Oživlja sodelovanje z javnimi zavodi, ki je za podjetje ključno, laže pa bo zadihala tudi zaradi posla, ki ga je sklenila z Atlantic Grupo in Mercatorjem. Do konca leta bo prodala 15 ton fileja postrvi za pašteto argeta. Še vedno pa skrbi velik izpad ribiškega turizma.

Ribogojnica bo prispevala 15 ton filetov šarenke za  pašteto argeta iz soške postrvi.  Foto: Neva Blazetič
Ribogojnica bo prispevala 15 ton filetov šarenke za pašteto argeta iz soške postrvi.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Epidemija novega koronavirusa, med katero so zaprli vrtce in šole, ki so ciljni trg podjetja Faronika v stoodstotni lasti Ribiške družine Tolmin, je močno prizadela podjetje. Izgubili so kar 80 odstotkov prometa. Vseskozi so se trudili povečati prodajo v lokalnih trgovinah, hkrati so iskali večje kupce. Ker jih država ne obravnava kot ostale v živilski industriji, niso upravičeni do subvencij in drugih ugodnosti. Najeti so morali kratkoročno komercialno posojilo. Še vedno čakajo na povrnitev 100.000 evrov škode, ki jim jo je pred dvema letoma povzročila vidra.

Foto: Neva Blazetič

Urška Bizjak

direktorica Faronike

“Sodelovanje pomeni veliko več kot le trenutno rešitev iz zagate. Je potrditev za ekipo zaposlenih in potrditev, da so naši izdelki dobri in iskani.”

Pozornost lokalni kakovostni surovini

Pred dnevi pa so si nekoliko oddahnili. Dogovorili so se za sodelovanje z Atlantic Grupo z blagovno znamko argeta in Mercatorjem. “Dogovorili smo se za izdelavo argetine paštete iz naših gojenih postrvi šarenk. Do konca leta jim bomo postopoma zagotovili 15 ton fileja, kar predstavlja 30 ton rib. Filiramo in zamrzujemo jih v naši ribogojnici, za kar smo kupili dodatno opremo in se ustrezno organizirali, najbrž bomo občasno iskali delovno pomoč. Pašteto bodo delali v Drogi Kolinska. Na Mercatorjeve police, ki bo ekskluzivni prodajalec, bo prišla v začetku septembra,” pojasnjuje direktorica Faronike Urška Bizjak. Atlantic Grupa in Mercator sta se odpovedala dobičku od izdelka. Dogovor spada v okvir usmeritve slovenske države za spodbujanje lokalnih proizvodov v času novega koronavirusa.

Urška Bizjak

Pobuda je presenečenje in obenem priznanje

“Atlantic Grupa nam je v ključnem trenutku ponudila sodelovanje, ki se mu je na njihovo pobudo pridružil Mercator. Presenečeni in z veseljem smo se odzvali, saj ima ribogojnica velike zmogljivosti. Sodelovanje pomeni veliko več kot le trenutno rešitev iz zagate. Je potrditev za ekipo zaposlenih in naše skupno delo, potrditev, da so naši izdelki dobri, iskani in da se tudi v težkih trenutkih lahko rodijo izjemna sodelovanja in nove priložnosti,” je zadovoljna Bizjakova.

Predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić pojasnjuje: “Pomembno je, da je izdelek na voljo po ugodni ceni vsem kupcem, ki bodo z nakupom pomagali pri okrevanju lokalnega gospodarstva.” Kot dodaja Enzo Smrekar iz Atlantic Grupe, je pomembno slediti spreminjajočim se okoliščinam in prepoznati priložnosti: “Takšna sodelovanja v lokalna okolja prinašajo veliko pozitivnih sprememb, ohranijo službe, spodbujajo in predvsem ljudem vrnejo upanje.”

Velik izpad ribiškega turizma

Kot pravi Milan Berlot, predsednik RD Tolmin, ki ima v lasti Faroniko, imajo velik izpad prihodka od ribiškega turizma, ki doslej znaša že okoli 100.000 evrov. Izgubili so skoraj tri mesece, zelo pogrešajo ribiče iz Italije in Skandinavije. Kljub temu bodo v reke v skladu z ribogojsko gojitvenim načrtom vložili 100.000 mladic soške postrvi, ki jih bodo za 70.000 evrov kupili od Faronike. Zaostajajo pri lipanu, ki ga je v ribogojnici uničila vidra. Poleg tega bodo konec meseca v vode vložili 1600 kilogramov šarenke, ki jih bodo prav tako kupili od Faronike. Če jim bo zmanjkalo denarja, bodo morali najeti kredit, pravi Berlot.

Na srečo se bo v začetku septembra iztekel petletni rok, ki ga je kot pogoj postavila EU, ko jim je dodelila 1,3 milijona evrov nepovratnega denarja za gradnjo ribogojnice na Tolminki v bližini čistilne naprave. Ključno je, da bodo do takrat pozitivno poslovali, kar v duhu nove pogodbe ne bi smelo biti problematično. Če bi zašli v rdeče številke, bi morali namreč denar EU vrniti. Ko se bo rok iztekel, bodo imeli bolj proste roke pri poslovanju in tudi pri iskanju morebitnih partnerjev.


Komentar novinarja

Neva Blazetič

Pašteta za preživetje

Ribogojnica oziroma podjetje Faronika v stoodstotni lasti Ribiške družine Tolmin se skoraj čudežno rešuje iz primeža novega koronavirusa. Kljub temu, da so zaradi virusa izgubili glavna tržišča v lokalnih vrtcih, šolah in drugih javnih zavodih, niso zapadli v rdeče številke. Soočajo se še z nerazumevanjem države, ki jih kot živilsko proizvodnjo pušča ob strani brez ugodnih subvencij in posojil in nimajo razumevanja za povrnitev škode, ki jim jo je pred dvema letoma povzročila vidra....

Preberi več

Najbolj brano