Pašteta za preživetje

Ribogojnica oziroma podjetje Faronika v stoodstotni lasti Ribiške družine Tolmin se skoraj čudežno rešuje iz primeža novega koronavirusa. Kljub temu, da so zaradi virusa izgubili glavna tržišča v lokalnih vrtcih, šolah in drugih javnih zavodih, niso zapadli v rdeče številke. Soočajo se še z nerazumevanjem države, ki jih kot živilsko proizvodnjo pušča ob strani brez ugodnih subvencij in posojil in nimajo razumevanja za povrnitev škode, ki jim jo je pred dvema letoma povzročila vidra.

Vztrajajo pri iskanju novih možnosti in priložnosti, pri čemer so uspešni tudi zaradi večjega državnega razumevanja pomembnosti lokalnih kakovostnih proizvodov. Dogovor z Atlantic Grupo in Mercatorjem je pomemben obliž na rano. Do konca leta jim bodo prodali 15 ton filejev postrvi oziroma šarenke, kar pomeni 30 ton rib. Droga Kolinska jih bo predelala v nadstandardno pašteto z okus0m Posočja. V začetku septembra bo na voljo ekskluzivno na Mercatorjevih policah. Dogovor je dobra zgodba tudi zato, ker je njihova pašteta najbolj cenjena v širši regiji, v Avstriji, Švici, po novem jo delajo tudi za ameriški trg.

Ribiška družina Tolmin že desetletja vnaša avtohtone soške postrvi in lipana v reke, je zgled slovenski tovrstni stroki.

Ribiška družina Tolmin že več desetletij uspešno vnaša avtohtone ribe soško postrv in tudi lipana v reke ter je zgled slovenski tovrstni stroki. Faronika z dvema ribogojnicama in vzrejališčem je v strokovno oporo. Res bi bilo škoda, če bi jih novi koronavirus spravil na kolena.

Takoj po ponovnem odprtju vrtcev so obnovili pogodbe, septembra so dogovorjeni za sodelovanje s šolami, sodelujejo z domovi upokojencev. V prihodnje bo ključen boj, da jih država prepozna kot živilsko podjetje z vsemi pripadajočimi ugodnostmi. S tem bi morda dobili povrnjenih tudi 100.000 evrov prijavljene škode zaradi vidre. To je bil prvi tak primer v Sloveniji, na njem se učijo in ugotavljajo, kakšna je dejanska vrednost avtohtonih rib. Če medved pomori nekaj ovac, je računica jasna, če vidra pomori jato, je treba brez konca in kraja utemeljevati škodo.

Ribiška družina se sooča še z dodatnimi 100.000 evri izpada iz ribiškega turizma. Ne glede na to bodo v reke vložili dovolj avtohtonih rib in hkrati tudi ribe za pod trnek. Ker turistov ne bo veliko, bodo prišli na svoj račun domači ribiči, ki bi kakšno ribo radi ulovili za žar.


Preberite še


Najbolj brano