Izlet v botanični raj

Snežnik je s 1796 metri najvišji vrh Notranjske in hkrati tudi najvišji nealpski vrh v Sloveniji. Z njega se v lepem vremenu ponuja prekrasen razgled po večjem delu Slovenije in sosednje Hrvaške. Snežnik pa je tudi prava oaza pisanega gorskega cvetja.

  Vrh Snežnika je botanični rezervat, v katerem rastejo tudi redke in 
zaščitene rastline. Foto: Petra Vidrih
Vrh Snežnika je botanični rezervat, v katerem rastejo tudi redke in zaščitene rastline. Foto: Petra Vidrih

SVIŠČAKI > Da prihajamo v botanični rezervat, priča tudi tabla, ki stoji kakšne pol urice pod vrhom, kjer se pravzaprav začne za marsikoga najlepši del poti.

Na Snežnik oziroma Veliki Snežnik vodi več planinskih poti, najbolj priljubljena pa je tista s Sviščakov (1242 m). Sviščaki, ki tudi sicer nudijo veliko sprehajalnih in kolesarski poti, se nahajajo v osrčju Snežniških gozdov, ki so eno največjih strnjenih gozdnih območij v Evropi. S parkirišča pri Planinskem domu na Sviščakih sta do vrha Snežnika slabi dve uri hoje. Pot ni zahtevna, prvi del vodi po gozdni cesti, primerna je tudi za družine z otroki.

Komur sta dve uri hoje preveč, se lahko z avtomobilom zapelje do kapelice ali še naprej do t.i. obračališča (kjer se cesta konča), od koder je do vrha zgolj še ura hoda. Vse bolj razgledna pot, ki vodi skozi ruševje, nas pripelje na greben, kjer se levo odcepi pot na Mali Snežnik. Do vrha je le še kakšnih deset minut nekoliko bolj strmega vzpona, a trud je poplačan s prelepimi razgledi, ki sežejo prek Gorskega Kotarja vse do Velebita, lepo pa se vidijo tudi Kvarnerski otoki, Učka ... Na slovensko stran pa prek prostranih gozdov Notranjske vidimo tudi najvišje vrhove Julijskih Alp, Kamniško Savinjskih Alp in Karavank. Tik pod vrhom je postavljena koča Draga Karolina, ki je odprta večino leta. Prava paša za oči je tudi pisano gorsko cvetje, ki ga je v tem letnem času zares veliko. Zaradi posebne naravne lepote in izredno bogate flore je bil vrh Snežnika leta 1964 zavarovan kot botanični rezervat, njegova površina meri 196 hektarjev.


Najbolj brano