V Lipico odslej tudi s frizbiji

Kobilarna Lipica, ki obiskovalce spodbuja, da se na posestvu zadržijo ves dan, ponudbi dodaja igrišče za disc golf. Gre za igro z diski oziroma frizbiji, ki jih je treba s čim manj meti vreči v košaro. Lipiško igrišče disc golfa je namenjeno predvsem družinam, a ga nameravajo razširiti tudi v tekmovalne namene.

Tako je disk proti košu vrgel direktor holdinga Kobilarna Lipica 
Matej Oset.   Foto: Helena Race
Tako je disk proti košu vrgel direktor holdinga Kobilarna Lipica Matej Oset.  Foto: Helena Race

LIPICA > Na prvi pogled je igra zelo enostavna: na travniku so na stebrih postavljene nekakšne košare, z določenih točk pa je treba vanje s čim manj meti vreči disc oziroma frizbi. V praksi pa se metanje frizbija izkaže za kar zahteven šport.

Cilj igre je s čim manj meti frizbi spraviti v košaro. (Foto: Helena Race)

Družinsko igrišče za šport, ki je v vzponu

“Na vsem svetu je registriranih nekaj manj kot 10.000 igrišč za disc golf, kar je približno četrtina v primerjavi z golfom. V naši okolici pa se ta šport šele razvija. Slovenija, Hrvaška in Italija imajo skupaj 25 igrišč,” pravi Aaron Uazeua, vodja prodaje in marketinga v Kobilarni Lipica.

V metanju frizbija na disc golfu se je preskusil tudi sežanski župan David Škabar. (Foto: Helena Race)

Lipiško igrišče so začeli načrtovati januarja, njegovo otvoritev pa je za tri mesece zamaknila epidemija. Ima šest lukenj oziroma košev in je zato primerno predvsem za družine in rekreacijo. Prava tekmovalna igrišča imajo po 18 lukenj, pri nas sta taki igrišči na Kopah in Arehu. Disk golf je sicer mogoče igrati tudi v Ljubljani, v kratkem naj bi odprli še igrišče v Planici.

Dodatno doživetje na lipiškem posestvu

“Disc golf je poživitev preživljanja prostega časa, s tem dopolnjujemo ponudbo,” pravi direktor holdinga Kobilarna Lipica Matej Oset. V letošnji okrnjeni turistični sezoni skuša Lipica obiskovalce zadržati na posestvu čim dlje, jim prikazati vse, kar se tam dogaja, in jim ponuditi čim več doživetij. Igranje disc golfa naj bi družino ali manjšo skupino zadržalo za približno eno uro.

Za ureditev 600 metrov dolgega igrišča, ki so ga umestili na travnik na lipiškem gričku (za hotelom Maestoso), ter nakup košev in frizbijev so porabili 8000 evrov. Družinska vstopnica (za dva odrasla in tri otroke) za igranje stane deset evrov, posamezniki plačajo pet evrov.

Dodatno ponudbo v Lipici je pozdravil tudi sežanski župan David Škabar, ki pravi, da bi se morala njena ponudba razvijati v dveh smereh: “Eno je lipicanec in konjeniški turizem. V drugi smeri pa vidimo Lipico kot športnorekreacijski center; zgraditi bi bilo treba nogometno igrišče, večnamensko športno dvorano, obnoviti teniška igrišča, povečati igrišče za golf na 18 lukenj.”


Najbolj brano