Idejni predlogi za Muzejski trg: tlak na trgu, nad garažo zelenje

Domačini, še zlasti pa stanovalci Muzejskega trga v Kopru, že nestrpno čakajo informacije o bodoči podobi ploščadi nad garažno hišo. V koprski občini pravijo, da so pridobili nekaj idejnih predlogov ureditve trga, ki pa jih morajo še uskladiti s smernicami piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Gradbena dela na garažni hiši bodo sklenili v dobrem mesecu dni, 
nakar bo sledila izvedba elektro in strojnih instalacij ter notranja 
ureditev. Foto: Gregor Mezgec
Gradbena dela na garažni hiši bodo sklenili v dobrem mesecu dni, nakar bo sledila izvedba elektro in strojnih instalacij ter notranja ureditev. Foto: Gregor Mezgec

KOPER > “V fazi pridobivanja idejnih rešitev sodelujemo z različnimi strokovnjaki, k izdelavi končne rešitve in izboru arhitekta pa bomo pristopili, ko bomo idejne predloge preverili in nadgradili z zahtevami Zavoda za varstvo kulturne dediščine,” pojasnjujejo v koprski občinski upravi.

Foto: Gregor Mezgec

Kako bodo v novo podobo trga vključili vodno cisterno?

Vodja piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Etbin Tavčar pravi, da predstavitev odstranjene vodne cisterne ni obvezna. “V primeru izvedbe naj bo ta nevsiljiva, omejena na prikaz v tlaku in likovno usklajena s celovito zasnovo trga. Iz predstavitve naj bo jasno razvidno, da gre za sodobno interpretacijo odstranjene cisterne,” predlaga Tavčar.

Z natečajem do oblikovalskih rešitev

Etbin Tavčar, vodja piranske enote zavoda, pravi, da so občini za te posege v začetku junija izdali dopolnjene kulturnovarstvene pogoje. Do kakovostnih rešitev, ki bodo upoštevale duh prostora, je po njegovem mnenju mogoče priti le ob sodelovanju z arhitekti in krajinskimi arhitekti, običajno s pomočjo natečaja s področja arhitekture, krajinske arhitekture in urbanizma. “Tak natečaj je ključni za dosego kakovostnih oblikovalskih rešitev pri vseh pomembnejših posegih v prostor. To še posebej velja za prostor zgodovinskega mestnega jedra v Kopru,” ocenjuje Tavčar.

Foto: Gregor Mezgec

Dušan Ropotar

eden od stanovalcev na Muzejskem trgu 4

“Izhodi iz garaže so videti kot betonski bunkerji. To je popolnoma neestetsko. Pa saj smo leta 2020 in bi jih lahko zasnovali bolj moderno. Morda v steklu.”

Čeprav je slišati, da naj bi občina sodelovala s točno določenim arhitekturnim birojem, zaradi česar bi lahko bili drugi arhitekti prikrajšani, pa v občini takšne navedbe zavračajo. “Videl sem skico, po kateri bi pred okna bližnje Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, ki ima prostore v nekdanji stavbi pošte, umestili otroško igrišče. Pred našim stanovanjskim blokom pa bi bil nekakšen lokal. S takšnimi zamislimi se ne moremo strinjati,” pravi Dušan Ropotar, eden od stanovalcev na Muzejskem trgu 4. Pričakovali so, da jih bo kdo kaj vprašal, jih morda seznanil z idejami. V občini na drugi strani trdijo, da še nič ni določeno.

Dušan Ropotar (foto: Nataša Hlaj)

Občina in zavod zbližala stališča

Tako bližnji stanovalci kot občina si želijo, da bi bil trg v večji meri ozelenjen in ne tlakovan. So uspeli zbližati stališča z zavodom? “Da, z zavodom se usklajujemo in dogovarjamo o končni ureditvi zgornje ploščadi Muzejskega trga, ki bo predvidevala tudi nove zelene površine,” so zadovoljni v občini.

Tavčar predlaga, naj ostane tlakovan le stari Muzejski trg, medtem ko javna površina nad garažo predstavlja povsem nov tržni prostor, ki ga je mogoče zasnovati v želeni smeri nove ozelenitve javnega mestnega prostora. “Zavzemam se za projektno rešitev, ki bo na osnovi sodobnih oblikovalskih prijemov upoštevala duha obravnavanega mestnega prostora, ter s pomočjo nove ozelenitve ohranila mestni značaj in vrednote javnega mestnega prostora,” pravi Tavčar.

Domačine skrbi voda, ki prebija skozi zadnjo steno garažne hiše, a v občini mirijo, da gre zgolj za meteorne vode, ki jih bodo speljali v meteorno kanalizacijo. Foto: Gregor Mezgec

Kritike o “betonskih bunkerjih”

Izvajalci bodo gradbena dela na garažni hiši sklenili v dobrem mesecu dni, nakar bo sledila izvedba elektro in strojnih instalacij ter notranja ureditev. Ropotar je kritičen do podobe izhodov za pešce iz garažne hiše, ki jih pravkar gradijo na ploščadi. “Videti so kot nekakšni betonski bunkerji. Vse je predimenzionirano. To ni ničemur podobno in je popolnoma neestetsko. Pa saj smo leta 2020 in bi jih lahko zasnovali bolj moderno. Morda v steklu,” razmišlja Ropotar.

Problematično se mu zdi, da voda ponekod prebija skozi stene in se sprašuje, ali so gradbeniki sploh vgradili hidroizolacijo. V občini mirijo, da gre zgolj za meteorne vode, ki jih bodo speljali v meteorno kanalizacijo.


Najbolj brano