Lov na zaklad se je za 12-letnika končal tragično

V parku dvorca Coronini je včeraj dopoldne 12-letni deček iz Gorice padel v 30 metrov globok suh vodnjak in podlegel poškodbam. Deček se je v parku mudil v sklopu dejavnosti poletnega središča. S šestimi otroki se je podal na lov za zakladom, zemljevid zanj pa naj bi animatorji postavili na železno varovalno mrežo, ki je pokrivala vodnjak in popustila.

Vzroke za tragično nesrečo v parku dvorca Coronini v Gorici so 
preiskovalci iskali včeraj ves dan.  Foto: Bumbaca
Vzroke za tragično nesrečo v parku dvorca Coronini v Gorici so preiskovalci iskali včeraj ves dan.  Foto: Bumbaca

GORICA > Gorica se je včeraj okoli 11. ure, ko se je zgodila tragična nesreča, v kateri je umrl 12-letni domačin, ovila v žalost, mnogi Goričani različnih generacij so bili v šoku. Zavedali so se, da se je ob brezskrbnih poletnih otroških aktivnostih zgodila nepredstavljiva tragedija, vzroke zanjo pa so preiskovalci iskali še ves dan.

Mreža je popustila

Po prvih informacijah se je sedem otrok, ki so bili udeleženci poletnega središča - organiziranih poletnih aktivnosti za otroke, ki jih v Gorici tradicionalno prirejajo različne župnije - včeraj dopoldne mudilo v parku dvorca Coronini v Gorici. Čas so si krajšali z igro “lov na zaklad”, ki je vsebovala različne točke, na katerih so otroci dobili navodila za nadaljevanje igre. Animatorji aktivnosti naj bi prav zemljevid lova na zaklad postavili na kovinsko mrežo, ki je prekrivala odprtino vodnjaka. 12-letni Stefano B. naj bi se povzpel na vodnjak, v tistem trenutku pa naj bi pod njim popustila varovalna mreža, da je padel 30 metrov globoko v vodnjak, v katerem ni bilo vode, ki bi sicer lahko ublažila posledice takega padca.

Rodolfo Ziberna

goriški župan

“Prav nedavno so pristojne službe ugotavljale, ali zaščita vodnjaka ustreza vsem varnostnim pravilom, in niso našle nobenih nepravilnosti. ”

Na kraj nesreče so takoj prihiteli goriški gasilci, reševalci in policisti, ki so zavarovali območje tragičnega dogodka, preostale udeležence poletnega središča pa so umaknili na varno. Gorski reševalci so se spustili 30 metrov globoko v vodnjak, a dečku žal niso mogli več pomagati. Zaradi poškodb ob padcu je na kraju umrl.

Zemljevid postavili na vodnjak

Okoliščine tragične nesreče so policisti preiskovali včeraj še ves dan, na kraj dogodka so prišli tudi starši ponesrečenega dečka iz Gorice, državna tožilka ter goriški župan Rodolfo Ziberna, ki je tudi predsednik Fundacije Coronini Cromberg, ki upravlja s palačo in okoliškim parkom.

Kot je povedal župan, je bil vodnjak zaščiten s pokrovom, ki je bil čez odprtino vodnjaka trdno pritrjen na vseh štirih robovih. “Nihče si ne zna razložiti, kako je do take nesreče sploh lahko prišlo. Prav nedavno so pristojne službe ugotavljale, ali zaščita vodnjaka ustreza vsem varnostnim pravilom, in niso našle nobenih nepravilnosti. Kot so mi povedali, naj bi animatorji na ta pokrov postavili zemljevid lova na zaklad,” je včeraj dejal goriški župan, vidno pretresen zaradi bolečin ob izgubi sina goriške družine.

Preiskovalci so včeraj skušali ugotoviti tudi, ali naj bi deček morda sam odstranil varnostni mrežast pokrov vodnjaka ali se je ta nenadoma vdal.

Sožalje družini, ki je izgubila 12-letnega sina, je včeraj izrekla tudi Goriška nadškofija.


Najbolj brano