Z glasbo do zvezd

Na petkovem dvojnem koncertu triov - Wild Strings in Golnar&Mahan - na festivalu Keltika so protivirusni ukrepi spremenili marsikaj, a ne mogočnega glasbenega doživetja. Glasbeniki iz kar petih držav so tradicionalno glasbo v sodobni preobleki popeljali skozi različna časovna obdobja, po vsem svetu in, kot je dejal eden od obiskovalcev, vse do zvezd.

Francosko-slovaško-slovenska strunska naveza Wild Strings trio 
se je na Keltiki podala  v svojsko glasbeno deželo Benjistan, kot so 
poimenovali svojo drugo zgoščenko.  Foto: Saša Dragoš
Francosko-slovaško-slovenska strunska naveza Wild Strings trio se je na Keltiki podala v svojsko glasbeno deželo Benjistan, kot so poimenovali svojo drugo zgoščenko.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Golnar&Mahan, v Nemčiji živeči, največ v Avstriji, a v resnici po vsem svetu delujoči trio iranskih korenin, se je na Keltiki prvič predstavil v Sloveniji. Doma bolj znani trio slovaško-francosko-slovenske naveze strunarjev Wild Strings pa je prvič zaigral na Keltiki, vsi pa so koncertirali po daljši odsotnosti zaradi protikoronskih ukrepov. Prizorišče na cerkljanskem starem placu, pred glasbenim barom Gabrijel, je bilo polno na razmaknjenih sediščih in stojiščih. Dež in hlad nista posegla v pričakovanje zanimivega glasbenega doživetja.

Od divjih do meditativnih strun

“Lepo je biti spet na odru, prijetno je v Cerknem,” se je po uvodni udarni skladbi z drugega albuma Benjistan občinstvu za vroč aplavz zahvalil etno kitarist in edini Slovenec na odru Aleksander Kuzmić. Po kratkem zavoju na še bolj vročo skladbo z uvodnega albuma Lost weekend, so se vrnili na preigravanje Benjistana, sodobne avtorske glasbe na tradicionalno podlago v njihovi umišljeni glasbeni deželi. Vsak od članov - tudi klasična slovaška violinistka Petra Onderufova in francoski klasični čelist Toby Kuhn - v skladbe vloži del sebe, bogatega znanja in izkušenj. Čeprav naslonjeni na tradicijo, zvenijo sodobno, brezčasno. Zdaj vroče balkansko, ubrano ali divje improvizirano džezovsko in nato nežno zazibljejo v meditacijo.

Čemu ime Divje strune? “Ko smo leta 2014 začeli, smo igrali vročo, žgočo glasbo. Potem pa smo začeli preučevati različna glasbena izročila, zlasti keltsko glasbo in smo postali bolj raznovrstni,” je povedal Kuzmič. Z naslovno skladbo albuma Benjistan, v kateri je v “improviziranem jeziku” Kuzmić tudi zapel, je Wild Strings trio zaokrožil svoj koncert.

Trio z osupljivim pevkinim vokalom

Ko je v spremljavi raznovrstnih tolkal Amirja Wahbe in dvovratne kitare Mahana Miraraba zazvenel vokal Golnar Shahyar (tudi na klaviaturah in kitari), je publika onemela, ob zaključku skladbe pa gromko zaploskala. “To je glas, ki me je, dežju navkljub, popeljal med zvezde,” je komentiral poslušalec Jani.

V Evropi delujoči trio iranskih korenin Golnar&Mahan je navdušil z glasbo, pevka in vsestranska glasbenica Golnar Shahyar pa še z mogočnim vokalom. (Foto: Saša Dragoš)

“Najlepša hvala. Šest mesecev, vse od uvedbe karantene, nismo bili na odru. Zato je nocojšnji koncert tudi za nas nekaj posebnega,” se je navdušenemu občinstvu zahvalila Shahyarijeva. S spremljevalcema, v prvi vrsti z Mirarabo, sicer že od leta 2011 koncertira po vsem svetu. Podobno kot strunski trio tudi Golnar&Mahan trio korenini v tradicionalni glasbi z različnih delov sveta, v prvi vrsti njihovi “domači” iranski, a jo igra v sodobni, univerzalni preobleki.

Po Keltiki tudi jazz festival

Med zvezde je trio s preigravanjem glasbe s treh zgoščenk v spremstvu zdaj energičnega, mogočnega zdaj liričnega glasu pevke, vodil skozi ves koncert. Oba nastopa pa sta odličen obeta za jubilejni 25. jazz festival, ki bo letos namesto v maju, ko so organizatorji lahko preko spleta predvajali le posnetke s preteklih festivalov, zaživel med 17. in 19. septembrom. “Pred festivalom nas 14. in 15. avgusta čakata še dva mednarodna koncerta na Keltiki. Program za jaz festival bomo objavili konec julija. Letos je vse drugače kot prejšnja leta, ko smo imeli program dogovorjen že leto dni vnaprej. Sedaj je potrebne več improvizacije, prilagajanja razmeram in glasbenikom. Obljubljamo pa udaren, kot običajno tridnevni program,” je povedal vodja Zavoda Jazz Cerkno Simon Kenda in pristavil, da bo tako, če jim le virus ne bo prekrižal načrtov.


Najbolj brano