Tudi letos pohod v spomin na žrtve

Komemoracija in pohod od Rodika do Artviž ob spominskem dnevu občine Hrpelje-Kozina sta bila zaradi omejitev druženja precej manj množična kot običajno.

 Vence so najprej položili pri spomeniku v Rodiku (na fotografiji), 
nato še na Artvižah.  Foto: Helena Race
Vence so najprej položili pri spomeniku v Rodiku (na fotografiji), nato še na Artvižah.  Foto: Helena Race

RODIK, ARTVIŽE > Pri spomeniku v Rodiku se je zbralo nekaj deset ljudi in se poklonilo spominu na žrtve vojne - kljub temu, da občina Hrpelje-Kozina dogodka ni oglaševala in nanj ni vabila, ga je pa prijavila pristojnim službam.

Županja Saša Likavec Svetelšek in predstavnik vasi sta položila venec k spomeniku, zbrani pa so se - tako kot vsako leto po drugi svetovni vojni - podali na pohod proti Artvižam. Po poti, ki so jo prehodili mladinci 20. in 21. julija 1944, preden so jih ubili nemški okupatorji. V dveh dneh je enota SS v maščevanju zaradi miniranega vlaka ubila dvanajst domačinov iz Rodika, Artviž, Kozine, Hrpelj in Kačič.

Na Artvižah, kjer bi morala biti letos osrednja prireditev, je zbrane nagovoril Marijan Križman, predsednik zveze združenj borcev za vrednote NOB. Opozoril je, da te vrednote danes hudo trpijo, da so teptane in da se boji, kako jih bodo ohranili, saj tudi predsednika vlade in države pošiljata sporočila, kakšnih družba ni vajena.


Najbolj brano