Počitnice so tudi doma lahko zelo zabavne

Poleti je sicer najlepše dopustovati kje ob morju, a tudi počitnice v domačem kraju so lahko zabavne in kratkočasne. Za to s počitniškim varstvom skrbijo tudi v Novi Gorici in v Ajdovščini. Letos sicer nekoliko okrnjeno zaradi novega koronavirusa, a tudi z nekaj zanimivimi novostmi.

V počitniškem varstvu se mladi zabavajo in naučijo kaj novega.  V  Ajdovščini so jim, denimo, prikazali, kako se delajo ravioli.   Foto: Alenka Tratnik
V počitniškem varstvu se mladi zabavajo in naučijo kaj novega. V Ajdovščini so jim, denimo, prikazali, kako se delajo ravioli.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA, NOVA GORICA > V ajdovski Hiši mladih so ob upoštevanju priporočil NIJZ ponudili celodnevno počitniško varstvo za otroke od 1. do 4. razreda. Prvi termin je že mimo, drugi pa bo na voljo zadnja dva tedna v avgustu. Poletne dneve so mladim krajšali v sodelovanju z Medobčinskim društvom prijateljev mladine Ajdovščina s ponudbo kreativnih delavnic, animacij, iger in s poučno zabavo. “Ob priporočilih NIJZ smo število otrok omejili na 15, večino dneva smo namenili gibanju in aktivnostmi na prostem,” je pojasnila specialistka za mladinsko delo Polona Bratina.

V Ajdovščini od športa do raviolov

Varstvo organizirajo tudi v Rdečem križu in pri Karitas, Zavod za šport pa mladim ponuja šest terminov poletne športne šole. Izbor dejavnosti je zaradi epidemije okrnjen, število udeležencev je omejeno na 40 na termin. Mladi spoznavajo športne panoge, društva in klube, ki delujejo v občinski športni zvezi, plavajo na kopališču, popoldne jim predstavljajo poklice. “Otroci so bili navdušeni ob obisku Mlinotestove tehnologinje Nežke Lazar, ki je pokazala, kako izdelamo raviole,” je povedal vodja športnih programov Primož Sulič.

Romina Kerševan

MC Nova Gorica

“Skrbimo, da so otroci čim več zunaj. Ker so nekateri več terminov v varstvu, se trudimo, da je program vsak teden malo drugačen.”

V tem tednu so mladim na voljo še rokometni, plesni in gimnastični kamp, na OŠ Danila Lokarja v sodelovanju z MDPM do konca julija organizirajo delavnice na temo socialnih in jezikovnih veščin, prostovoljci MDPM pa bodo ustvarjalne delavnice pripravili tudi po krajevnih skupnostih.

V Novi Gorici tudi znanstveno varstvo

Počitniško varstvo za otroke od 1. do 5. razreda med do 28. avgusta izvaja tudi Mladinski center Nova Gorica. Odziv je zelo dober, tedenski termini do konca počitnic so zasedeni, potrjuje Romina Kerševan. Seveda upoštevajo smernice NIJZ, za varnost je poskrbljeno. “Za lažjo izvedbo smo zadeve nekoliko prilagodili, vpisali smo malenkost manj otrok, sicer pa stvari tečejo kot običajno,” pravi. Program je raznolik in vključuje športne, kulturne vsebine, ustvarjalne in jezikovne delavnice. Zjutraj se otroci zberejo v MC, sledijo aktivnosti. “Običajno gredo na šolo, kjer se izvajajo ustvarjalne delavnice, športne igre in podobno. Razdeljeni so po skupinah in skrbimo, da so čim več zunaj. Ker so nekateri več terminov v varstvu, se trudimo, da je program vsak teden malo drugačen,” pravi Romina Kerševan. Niso pa otroci samo na šoli oziroma v Novi Gorici, pač pa jih popeljejo tudi na potep. “Gremo na izlete, recimo v Prvačino, pa v adrenalinski park in podobno. In seveda, trikrat na teden hodijo tudi v bazen v športnem parku,” potrjuje Romina Kerševan.

40

otrok je zaradi omejitev NIJZ lahko največ v posameznem terminu v programih ajdovske športne zveze

Letos je MC Nova Gorica uvedel tudi zanimivo počitniško novost - dopoldansko znanstveno varstvo v okviru novogoriške hiše poskusov e-Hiša. Pri tej drugačni obliki varstva, ki traja po tri ure na dan, otroci znanost spoznavajo na zabaven način. Eksperimente izvajajo s pravo laboratorijsko opremo, se preizkušajo pri branju skritih sporočil, spoznavajo dinozavre, tako da jih sestavljajo iz kock LEGO in jim vdahnejo življenje s pomočjo računalniškega programa ... “Letos smo sklenili poskusiti z dvema terminoma, da vidimo, če bo zanimanje,” je dejala Kerševanova. Ker je bil poln že prvi, julijski termin, prav tako je poln tudi drugi, ki bo med 10. in 14. avgustom, bodo morda prihodnje leto to obliko varstva še razširili.

Možnosti je veliko

Za počitniško dogajanje ne skrbijo le javni zavodi ali socialna in humanitarna društva, pač pa tudi številna druga društva, ki ponujajo športne, ustvarjalne počitniške kampe, taborjenja in podobno. Otrokom med počitnicami torej res ni dolgčas.


Najbolj brano