Po razgled na Škabrijel

Škabrijel, 646 metrov visok hrib nad Novo Gorico, ki je bil med prvo svetovno vojno eno od osrednjih prizorišč soške fronte, je nadvse priljubljena rekreacijska točka prebivalcev Goriške z obeh strani meje.

Z razglednega stolpa na vrhu Škabrijela se vidi daleč naokrog: v sredini Sv. Gora, levo Sabotin, v 
dolini se vije Soča ... Ob lepem vremenu sega pogled vse do morja in Alp.   Foto: Aleš Srnovršnik
Z razglednega stolpa na vrhu Škabrijela se vidi daleč naokrog: v sredini Sv. Gora, levo Sabotin, v dolini se vije Soča ... Ob lepem vremenu sega pogled vse do morja in Alp.  Foto: Aleš Srnovršnik

Tega se dobro zavedajo tudi v Turističnem društvu (TD) Solkan, ki trikrat na leto organizira pohod na ta vrh. “Skupaj z Društvom za rekreacijo, kulturo in zgodovino Škabrijel 1917 smo vsako leto organizirali tri pohode na Škabrijel: spomladanskega, jesenskega (za martinovo) in zimskega (ob dnevu samostojnosti in enotnosti). Spomladanskega nam je letos 'odnesel' koronavirus, zato pa to nedeljo vabimo na Poletni pohod na Škabrijel,” pravi Branko Belingar, predsednik TD Solkan, pod čigar okrilje po novem sodi Društvo Škabrijel 1917.

Pohodniki se lahko na vrh Škabrijela odpravijo z različnih izhodišč: Nove Gorice, Solkana, Prevala, Lok, Kromberka, Ravnice, Grgarja, Šmihela, Kekca, Vetrišča … Hoje je za slabo urico. “Pohod je lažji in primeren za vse generacije, poti so označene, na vrhu, ob razglednem stolpu, bi se srečali okrog 11. ure,” pravi Belingar, ki priporoča hrano in pijačo iz nahrbtnika, za vsak slučaj pa naj pohodniki s seboj vzamejo tudi zaščitne maske. “Naših pohodov se običajno udeleži kakšnih 30 ljudi, odvisno od vremena. Za to nedeljo smo naročili lepo vreme, zato računamo, da bo pohodnikov še več,” je optimističen Belingar.

Ker so morali zaradi novega koronavirusa maja odpovedati tudi mednarodni pohod Treh mostov, v TD Solkan razmišljajo, da bi pohod, ki ga sicer organizirajo skupaj z društvi iz zamejstva in poteka delno po slovenski, delno po italijanski strani, prestavili na september in ga vključili v sklop praznovanj ob solkanskem krajevnem prazniku.


Najbolj brano