Štajerci z boni za več dni na skrito Pivško

Pivški turistični ponudniki so ponovno povezali svojo ponudbo in oblikovali tudi tedenski koledar vodenih ogledov in različne vikend dogodke za obiskovalce, ki se vrstijo celo poletje. Potem ko so v preteklih letih nočitve ustvarili v glavnem samo tujci (v tranzitu), po zaslugi turističnih bonov Pivško letos odkrivajo tudi slovenski gosti.

Turisti  se lahko pridružijo vodenim pohodom in ogledom, spoznavajo Pivška presihajoča jezera in druge skrite znamenitosti.  Foto: arhiv Zavoda za turizem Pivka
Turisti se lahko pridružijo vodenim pohodom in ogledom, spoznavajo Pivška presihajoča jezera in druge skrite znamenitosti.  Foto: arhiv Zavoda za turizem Pivka

PIVKA > “Zelo bi pohvalil uvedbo turističnih bonov. Dobra ideja, ki deluje. Imeli smo že več slovenskih družin, v glavnem iz Štajerske, in vsi so mi povedali, da odkrivajo dele Slovenije, kjer niso bili še nikoli. Upam, da jih bo še več, rezervacije prihajajo,” pravi Marko Mezgec, lastnik Penziona Na meji iz Trnja pri Pivki. Prejšnji teden je za štiri dni gostil družino iz Maribora, ki je vse dni raziskovala izključno Pivško. “Zelo dobro so sprejeli našo ponudbo. Pa saj je zelo zanimiva. Mislim, da je bila doslej po krivici skrita. Tudi premalo smo jo oglaševali. Toda če bomo nadaljevali v zastavljeni smeri, bomo kmalu veliko prepoznavnejši,” je prepričan Mezgec.

Tujci so jih že odkrili, Slovenci še premalo

Doslej so pri njih 99 odstotkov nočitev ustvarili tujci, zato izpada letos ne bo mogoče nadoknaditi. Nizozemci in Belgijci, ki so v penzionu Na meji glavni in stalni gosti, so se sicer v zadnjih dneh vrnili, prihajajo tudi Nemci, medtem ko so angleški gosti vsi po vrsti odpovedali.

Vodeni ogledi in dogodki

Turisti na Pivškem se lahko pridružijo vodenim pohodom na Primož z ogledom notranjosti utrdbe Alpskega zidu, Sveto Trojico, Vremščico, vodenim ogledom Parka vojaške zgodovine, ekomuzeja Pivških presihajočih jezer, kmetije Volk s predstavitvijo konj pasme appaloosa, Hiše kulture v Pivki, sadjarske kmetije Biščak v Bujah, vasi Suhorje, vodenemu kolesarjenju po krajinskem parku, sprehodu od ekomuzeja do Petelinjskega jezera. Med tematskimi vikend dogodki se bodo do konca avgusta med drugim zvrstili še delavnica preživetja v naravi za otroke v PVZ, kolesarjenje med Pivškimi jezeri s kulinaričnimi postanki ob poti, spoznavanje nočnih ptic Pivških jezer, sprehod od PVZ do ekomuzeja s spoznavanjem znamenitosti ob poti, dan odprtih vrat ekološke kmetije Sedmak na Jurščah in srečanje avtodomarjev v PVZ.

95 odstotkov tujih gostov so imeli lani tudi v kampu in glampingu The Sunrise Hill v Drskovčah. “Lani in v preteklih sezonah smo se ponudniki bolj usmerjali na tujce, ki nas tudi prej najdejo kot Slovenci, ” ugotavlja solastnica Bojana Malečkar Fatur, ki meni, da bo treba zato še več pozornosti nameniti nagovarjanju Slovencev. Nekaj slovenskih gostov, v glavnem iz Štajerske in Gorenjske, ki so koristili bone, so že gostili, kar nekaj je še napovedanih, ena družina celo za devet dni.

Tako kot Mezgec pozdravlja povezovanje ponudbe, saj tako gostom lahko ponudijo različne predloge za preživljanje časa in ponudijo pozitivno izkušnjo teh krajev.

Tako je bilo na slikovitem kolesarjenju med Pivškimi jezeri, ki je v družbi vodnika potekalo v nedeljo. (foto: arhiv Zavoda za turizem Pivka)

Pod geslom Raziskujte z nami so pivški ponudniki po lanskem pilotnem poskusu ponovno oblikovali tedenski program aktivnosti, ki so ga letos še nekoliko nadgradili in podaljšali na cela dva meseca. Obiskovalci lahko vsak dan izbirajo med dvema ali tremi vodenimi ogledi turističnih točk in lokalnih kmetij, pohodniškimi izleti in kolesarskimi turami, na voljo pa so jim tudi posebna doživetja, kot je opazovanje medveda. Letošnja novost pa so tudi tematski vikend dogodki.

“Primerov tovrstnega povezovanja v Sloveniji ni ravno v izobilju,” je zadovoljen Janko Boštjančič, direktor Zavoda za turizem Pivka in Parka vojaške zgodovine (PVZ). Kot poudarja, je povezovanje ponudbe letos dobilo še dodaten pomen, turistični ponudniki pa so že na spomladanskem srečanju izrazili veliko zavzetost za sodelovanje.

(foto: arhiv Zavoda za turizem Pivka)

Zasedenost bolj znanih destinacij je lahko priložnost

“Nastanitvene kapacitete v Sloveniji se zaradi trenutnih razmer hitro polnijo, kar je lahko priložnost tudi za nas oziroma za nekakšen preboj pivškega turizma. S tem ko ustvarjamo kakovostno ponudbo, omogočamo, da bodo slovenski gosti tukaj preživeli nekaj bogatih dni,” pravi Boštjančič. Obiskovalci se za ponudbo zanimajo, potreba po izoblikovanih turističnih produktih pa je vse večja.

“Tisti, ki se nameravajo dolgoročno ukvarjati s turizmom, so ugotovili, da potrebujejo dodatne produkte in še okrepljeno povezovanje, saj smo vsi v istem čolnu. Če prejšnja leta to ni bilo toliko jasno, je zdaj postalo,” dodaja tudi Boštjan Kurent, strokovni vodja PVZ, na katerega se navezuje širša promocija Pivškega. In če so v preteklih letih imeli na Pivškem opraviti zgolj s tranzitom, je postopno začelo prihajati vse več enodnevnih obiskovalcev, zdaj pa po zaslugi PVZ, parka Pivških presihajočih jezer in bogatenja ponudbe lokalnih ponudnikov po Kurentovih besedah že beležijo vse večji razmah stacionarnega turizma.

Tudi v Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera opažajo, da dogodki in vodenja privabljajo slovenske obiskovalce od drugod, vendar gre v glavnem za enodnevne goste. “Med tujci je letos več avtodomarjev,” pravi Erika Kovačič. Ob nedeljah obisk ekomuzeja v času kosila popestri tudi kulinarični mojster Rihard Baša, ki obiskovalcem predstavlja različne lokalne jedi.


Najbolj brano