Kdo so diamantni in zlati primorski maturanti?

Niza diamantnih maturantov na poklicni maturi in množice zlatih maturantov se veselijo tudi na primorskih šolah. “Leto 2020 bo zaradi epidemije ostalo v spominu mnogih, a letos smo zmagali vsi,” je rezultate mature pospremil ravnatelj novogoriške splošne gimnazije Andrej Šušmelj.

Zlati maturanti novogoriške gimnazije z ravnateljem in razredniki Foto: Tomi Mamic
Zlati maturanti novogoriške gimnazije z ravnateljem in razredniki Foto: Tomi Mamic

PRIMORSKA > Tako kot drugod so tudi v istrskih šolah po objavi rezultatov mature slavnostno podelili maturitetna spričevala. Na koprski gimnaziji so to opravili opoldne, pri tem pa so, tako kot na drugih šolah, upoštevali omejitvene ukrepe zoper širjenje covida-19. Koprska gimnazija se v letošnji generaciji lahko pohvali s sedmimi zlatimi maturanti, kar je primerljivo z rezultati v zadnjih letih, tako da vodstvo šole ocenjuje, da priprave na maturo na daljavo niso bistveno vplivale na splošni uspeh dijakov. Kar peterica med njimi je iz izstopajočega 4. c razreda: Tadej Časar, Ema Faganeli, Vid Ibic, Nina Krebelj in Anja Maršič. Ob njih sta zlata maturanta še Lucijan De Reggi in Lara Lumare.

Zlati maturanti koprske gimnazije Anja Maršič, Nina Krebelj, Lara Lumare; zadaj so (z leve) Lucijan De Reggi, Vid Ibic, Ema Faganeli, Tadej Časar, ob njem je še ravnatelj Bruno Petrič. (foto: Gregor Mezgec)

Na Srednji ekonomsko-poslovni šoli v Kopru imajo sedem zlatih maturantov. Vsi so z odliko opravilo poklicno maturo v programu ekonomski tehnik. Na splošni maturi v ekonomski gimnaziji nimajo zlatih maturantov, ti rezultati pa so primerljivi z lanskim izkupičkom. “Z rezultati sem dokaj zadovoljna, ne pa zelo zadovoljna. Analizo bomo še opravili, očitno pa je bilo nekatere dijake na daljavo, saj zaradi koronakrize ni bilo pouka, težko motivirati,” je pojasnila ravnateljica SEPŠ Breda Švara. Lani so bili na splošni maturi dijaki SEPŠ stoodstotno uspešni, letos pa 75-odstotno.

Na Srednji tehniški šoli v Kopru so ponosni na tri zlate maturante na poklicni maturi. Na splošni maturi se za zdaj še nihče ni pozlatil, a je ena dijakinja zbrala 29 točk in bo ob morebitnem dodatnem vpogledu v maturitetne pole napredovala v “zlato maturantko”.

Srednja šola Izola: trije diamantni na poklicni maturi

Na Srednji šoli Izola ne izvajajo programov s splošno maturo, temveč le s poklicno. Na njej so trije dijaki zbrali vseh možnih 23 točk. To so Asja Huremović, Ana Mittendorfer (predšolska vzgoja) in Anton Svetlin (zdravstvena nega).

Diamantni maturantki na poklicni maturi (Srednja šola Izola) Asja Muharemović in Ana Mittendorfer, ter ravnateljica Adelija Perne

Tik za petami so jim z 22 točkami Amanda Bucik in Isabel Felluga (predšolska vzgoja) in Kristina Perić (gastronomija in turizem).

Anton Svetlin (Srednja šola Izola), diamantni maturant na poklicni maturi

Na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Piran je splošno maturo opravilo 43 od 45 dijakov, med njimi kar 15 dijakov z odliko. Dijaki iz Pirana so se nadpovprečno izkazali pri poklicni maturi. Dva med njimi, Gabrijel Juriševič in Gregor Koterle, sta osvojila 22 od 23 možnih točk. “Posebnega nasveta za bodoče maturante nimam, morda le to, da naj čim več delajo sproti in potem tudi matura ne bo problem,” pravi zlati maturant Juriševič.

Gabrijel Juriševič in Gregor Koterle, zlata maturanta s poklicne mature na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Piran (Foto: GEPŠ)

Zlati na splošni in poklicni maturi

Na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina je letos gimnazijski program zaključila ena najmanjših generacij, 26 dijakov in dijakinj. Prav vsi so maturo uspešno opravili, Iris Žiberna iz Lokavca pa je postala zlata maturantka.

Gimnazijska zlata maturantka Iris Žiberna z ravnateljem Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina Andrejem Rutarjem in razredničarko Matejo Ceket Odar. (foto: Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina)

Povprečje točk vseh maturantov je bilo 22,11, kar je bolje od povprečja v državi in tudi od povprečja, ki so ga zabeležile minule generacije gimnazijskih maturantov na šoli. Po besedah ravnatelja šole Andreja Rutarja so še toliko bolj zadovoljni, ker je zaradi epidemije za njimi eno najzahtevnejših obdobij zaključevanja šolskega leta in priprave na maturo. “Pohvale gredo tako dijakom, ki so pokazali veliko mero odgovornosti, kot učiteljem, ki so maturantom na daljavo uspeli nuditi kakovostne informacije za uspešno pripravo na maturo,” je poudaril.

Diamantna maturantka iz Hrpelj že med otroki

Na šoli so se minuli teden razveselili tudi rezultatov poklicne mature. V prvem roku jo je opravljalo 85 dijakov programa predšolska vzgoja, 33 med njimi se je odločilo tudi za peti predmet splošne mature. Zlati maturanti so postali Nika Rijavec, Petra Fajdiga, Klavdija Ujčič, Petra Dekleva (izobraževanje odraslih) in Lana Grk iz Hrpelj, ki je postala diamantna maturantka.

Ajdovske zlate maturantke s poklicne mature z ravnateljem Srednje šole Veno Pilon Andrejem Rutarjem: Klavdija Ujčič, Lana Grk, Petra Fajdiga, Nika Rijavec in Petra Dekleva. (foto: Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina)

Po veselju ob razglasitvi rezultatov zaslužene počitnice te dni preživlja delovno, z nabiranjem izkušenj v hrpeljski enoti Vrtca Sežana.

Lana Grk (Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina), diamantna maturantka na poklicni maturi (foto: arhiv Lane Grk)

Kot je povedala, jo je rezultat prijetno presenetil. “Pred prvimi preizkusi sem bila negotova, saj nisem vedela, ali sem dovolj dobro ponovila in utrdila snov, ki smo jo obdelali v štirih letih. Nisem imela najboljšega občutka, a izteklo se je odlično,” je pojasnila. Kot je dodala, si bo oddih privoščila v nadaljevanju poletja, jeseni pa odhaja v Ljubljano, na študij predšolske vzgoje, saj jo ta poklic veseli. “Čeprav so mi govorili, naj se vpišem na gimnazijo, sem si že od malega želela postati vzgojiteljica. Izbrala sem ajdovsko srednjo šolo, ki je res dobra, v štirih letih smo dobili veliko praktičnih izkušenj, tako da se v vrtcu počutim kot doma,” je še povedala Lana Grk.

“Ostanite borke in borci”

Na novogoriški splošni gimnaziji so v ponedeljek podelili spričevala, priznanja in nagrade najboljšim maturantom ter posebej čestitali petim letošnjim zlatim maturantom. “Ostanite borke in borci,” jim je dejal ravnatelj Andrej Šušmelj, ki je izpostavil razmere, v katerih so se letos dijaki pripravljali na maturo. Dodal je, da je z rezultati mature zadovoljna večina dijakov. “Morda imamo manj zlatih maturantov in nobenega diamantnega, a imamo tudi manj tistih, ki mature niso uspešno opravili.”

Na podelitvi so tako še posebej gromko čestitali petim zlatim maturantom, ki so osvojili več kot 30 točk. Tega uspeha so se veselili Klara Križnič, Julija Baša, Simon Stamboldžioski, Matej Gorjup in Mojca Božič. Odličen uspeh na maturi je doseglo 18 dijakov.

Zlati maturanti novogoriške gimnazije so pozirali z ravnateljem (levo) in z razredniki: Matej Gorjup (tretji z desne), Simon Stamboldžioski (četrti z desne), Julija Baša (v sredini), Mojca Božič (četrta z leve), Klara Križnič (druga z leve). (Foto: Tomi Mamič)

“Priprave so bile tokrat res drugačne kot prejšnja leta. Snov smo poslušali preko videokonference brez razlage v živo, kar je marsikomu povzročalo težave, a so se profesorji zelo potrudili in tudi dodatno obrazložili snov,” je povedala 18-letna Klara Križnic iz Plav, ki si želi postati fizioterapevtka.

Med diamantnimi maturanti na poklicni maturi sta tudi Korina Kante in Simona Velikonja s Šolskega centra Nova Gorica.

Škofijska gimnazija Vipava z (vsaj) osmimi zlatimi maturanti

Škofijska gimnazija Vipava se po spomladanskem roku mature ponaša s šestimi zlatimi maturantkami in z dvema zlatima maturantoma. To so Zala Glavač, Klemen Kete, Matej Kompara, Ivana Mužina, Mihaela Poljšak, Petja Premrl, Ema Terpin in Pia Trošt. Še trije dijaki so zelo blizu temu dosežku, odličen uspeh na maturi, to pomeni osvojenih 25 točk ali več, pa je doseglo 20 dijakov. Skupaj so dijaki vipavske gimnazije dosegli 22,2 točke, kar je nad slovenskim povprečjem.

Zlati maturanti s Škofijske gimnazije v Vipavi Pia Trošt, Petja Premrl, Matej Kompara, Zala Glavač, Klemen Kete, Ivana Mužina in Mihaela Poljšak, manjka Ema Terpin. (foto: Škofijska gimnazija Vipava)

Ravnatelj gimnazije Vladimir Anžel je z rezultati njihovih dijakov zelo zadovoljen, saj dodaja, da je bila druga polovica letošnjega šolskega leta verjetno ena najbolj nenavadnih, zato je uspeh letošnjih maturantov še toliko več vreden. “Na tem mestu se lahko samo zahvalim vsem učiteljem za hiter prehod na delo na daljavo. Praktično v tednu dni je večina že resno delala in pripravljala maturante na maturo. Tudi maturanti so bili vsi odzivni in so se pripravili na maturo. Tako je bilo zadnji teden pouka, ko se je zanje odprla šola, res bolj privajanje na šolski ritem. Sama matura je potekala brez zapletov. Če sedaj ocenjujem, je bilo delo na daljavo in tudi vse delo v preteklih letih uspešno,” je poudaril ravnatelj Anžel. Četrti letnik je uspešno zaključilo vseh 63 dijakov in vsi so vsi pristopili k opravljanju mature v junijskem roku. Ena dijakinja je opravljanje mature zaradi zdravstvenih razlogov prekinila in bo na jesenskem roku opravljala en predmet, ostale je uspešno opravila, od ostalih 62 jih je maturo uspešno opravilo 61.

Po ena zlata maturantka na oddelek

V Šolskem centru Srečka Kosovela Sežana so se tudi tokrat veselili uspešno opravljene mature. Od 51 gimnazijcev jih je maturo opravilo kar 50, od tega sta dve gimnazijki postali zlati maturantki. Asta Gerjevič Debevec, ki bo šolanje jeseni nadaljevala na Pravni fakulteti, je o letošnji maturi povedala: “Matura je bila po težavnosti primerljiva s prejšnjimi leti. Priprave na maturo so bile letos res nekoliko drugačne, a se je na koncu tudi zaradi dobrih odnosov s profesorji vse dobro izteklo.” Njena kolegica Lara Ivančič, ki se je vpisala na Medicinsko fakulteto, pa tako svetuje dijakom, ki se bodo z maturo spoprijemali prihodnje leto: “Naj zaupajo vase in v svoje sposobnosti, pa tudi v učitelje in sošolce.”

Sežanske zlate maturantke (od leve proti desni): Lara Ivančič, Asta Gerjevič Debevec, Martina Jugovac in Lana Dodič Ceglar. (foto: ŠC Srečka Kosovela Sežana)

Tudi letos je bilo povprečje sežanskih maturantov višje od slovenskega, je bil zadovoljen Dušan Štolfa, ravnatelj Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana. “Najbolj pa smo veseli, da so splošno maturo uspešno opravili skorajda vsi gimnazijci in prav vsi dijaki, ki so se spoprijeli s poklicno maturo.” Tudi med dijaki na poklicni maturi sta dve izstopali, zlati maturantki sta postali Martina Jugovac, smer aranžerski tehnik, in Lana Dodič Ceglar, smer ekonomski tehnik.

Delo na daljavo so vsi vzeli resno

Tudi v Šolskem centru Postojna so se veselili uspeha svojih dijakov na splošni maturi. Pozitivne novice so prejeli sicer že kak dan prej, ko so izvedeli rezultate poklicne mature. “Zlatih” poklicnih maturantov je bilo kar pet, in sicer Kristjan Derenčin in Tilen Valenčič (strojni tehnik), Iva Agatić (ekonomski tehnik) ter Gašper Perovič in Matija Tomažič (računalniški tehnik).

Med gimnazijci pa so 30 in več točk dosegli Lea Kalister in Nina Mislej iz postojnske gimnazije ter Rok Rutar iz ilirskobistriške enote. “Dober rezultat sem pričakovala. Gotovo si bomo to obdobje najbolj zapomnila po tem, da so na priprave vplivali ukrepi za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Vendar smo se očitno na maturo kljub temu uspeli dobro pripraviti,” je povedala Nina Mislej, ki bo jeseni študij nadaljevala na fakulteti za matematiko in računalništvo.

S postojnskima zlatima maturantkama Nino Mislej in Leo Kalister se je veselilo tudi vodstvo šole. Največ točk pa je med gimnazijci dosegel Rok Rutar iz ilirskobistriške enote, in sicer kar 33. (foto: ŠC Postojna)

Ravnateljica šole Helena Posega Dolenc je poudarila, da se je letošnja generacija prav zaradi epidemije soočala s še dodatnimi izzivi. “Ob tem moram povedati, da sem izredno ponosna na naše dijake, ki so delo na daljavo vzeli izjemno resno. Prav tako so se izrednim razmeram uspešno prilagodili tudi profesorji.”

Na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna sta letos zlati maturantki postali Nina Potočnik in Natali Sedmak iz programa zdravstvena nega. 

“Generacija, ki ji lahko zaupamo svojo prihodnost”

Na Gimnaziji Jurija Vege iz Idrije je maturo prvič opravljalo 51 dijakinj in dijakov, uspešnih jih je bilo 50. To pomeni 98-odstotno uspešnost s povprečno oceno 20,07. Najbolje so se odrezali pri fiziki, kemiji in nemščini, kjer je rezultat več kot pol ocene nad državnim povprečjem. Nadpovprečen rezultat so dijaki še dosegli pri slovenščini, matematiki na višjem nivoju in psihologiji

Dve maturantki, Tijana Leban in Maruša Petrovčič, sta dosegli izjemen uspeh na maturi, osvojili sta 33 od 34 točk. “Na dosežke dijakov sem izjemno ponosna, še posebej, ker so znali in zmogli v tej izjemno stresni situaciji zbrati moč, pokazati svojo zrelost in dokazati, da so generacija, ki ji lahko zaupamo svojo prihodnost,” je uspeh maturantov pospremila ravnateljica Karmen Vidmar.

Zlati maturantki Tijana Leban (v sredini) in Maruša Petrovčič (Gimnazija Jurija Vege iz Idrije) v družbi z ravnateljico Karmen Vidmar

Zlato se svetlika tudi na Gimnaziji Tolmin. Zlati maturantki sta Eva Zarji, ki je osvojila 33 točk, in Neža Jeklin z 31 točkami.

Zlati maturantki z Gimnazije Tolmin (z leve): Eva Zarji in Neža Jeklin


Najbolj brano