Prilagoditi si medije

Janez Janša razume pomen javnega mnenja in jasno mu je, kakšno vlogo imajo pri tem mediji. Takoj po osamosvojitvi je, nezadovoljen s poročanjem, napovedal njihov labodji spev, v času svojega prvega mandata pa si jih je podrejal z nameščanjem preverjenih kadrov na uredniške pozicije. Njegova vlada je spremenila medijski zakon - vse kasnejše vlade so imele veliko povedati o pomenu medijev, delale pa so le popravke Janša-Grimsove zakonodaje! - medijem, ki si jih kadrovsko ni mogla podrediti, pa je odtegovala oglase. V drugem mandatu si je njegova vlada dala ustanoviti Planet TV kot alternativo ostalim medijem, vendar je projekt hiral in na koncu za drobiž pristal v rokah prijateljskega medijskega poslovneža z Madžarske. Ne bo presenečenje, če se bo Planet TV kmalu po standardih približal hujskaškim medijem, kot so Demokracija, Nova24 ali Škandal24, o katerih kdo utegne reči, da gre za obskurne in strankarske medije. To je zelo res, a če jih zložimo na kup, jim dodamo še po novem obvladani Siol ter naklonjeni tretji program nacionalne televizije, dobimo lep izbor tistih, ki poročajo “prav”. A vse to ni dovolj - zdaj je vlada sklenila s spremembami zakonodaje obvladati tudi RTV Slovenija in državno tiskovno agencijo STA.

Za začetek: RTV ni le televizijski program. Je tudi spletna stran MMC, so podkasti, številni radijski in televizijski programi, med njimi programi regionalnega RTV-centra Koper-Capodistria, so inovativni medijski pristopi. Če bodo vladne namere uspele, bo denarja za vse to manj, posledično pa ga bo več za ostale medije. Ugibajmo, kateri utegnejo v imenu pluralizacije - kako zlorabljena beseda - dobiti posebno mesto, ko se bo delil denar! Seveda - naši.

Vlada je sklenila, da ne bo prilagajala realnosti, o kateri mediji poročamo - raje si bo prilagodila medije.

In še STA. Ko se novinarji pogovarjamo o nevtralnem, povsem objektivnem, ekvidistančnem poročanju, malce tudi dolgočasnem, govorimo o esteajevskem poročanju. Agencije praviloma ne razkrivajo, ne komentirajo, ne problematizirajo. Poročajo. “Je dejala”, “je poudaril” in tako naprej. A z izborom, o čem poročati in čem ne, sooblikujejo prostor javne debate. Ta ni vedno po godu vladi, a mediji smo o dogajanju v okolju dolžni poročati.

Verjetno gremo mediji vsaki oblasti zaradi tega po malem na živce. A le sedanja vlada je sklenila, da ne bo prilagajala realnosti - raje si bo prilagodila medije.


Preberite še


Najbolj brano