Tabor prvi zmagovalec SNL

Z nedeljsko zmago v Kranju je sežanski Tabor nadgradil dvoletno sodelovanje z aktualnim pokroviteljem. Uvrstitev v elitno tekmovanje kot edini primorski prvoligaš in zagotovitev obstanka v njem tri kroge pred koncem, sta v zgodovini sežanskega nogometa nedvomno prelomna dosežka. Pred sezono in med njo je bilo med poznavalci glede zmogljivosti moštva več dvomljivcev kot optimistov. Tudi že pred koncem poletja hitri odhod trenerja Andreja Razdrha, ki je moštvo pripeljal v prvo ligo, ni ponujal dobre nadaljnje popotnice. Toda pokroviteljev as iz rokava - trener Mauro Camoranesi, daleč najbolj zveneče ime slovenske lige - je napovedal, da v Sežani tokrat ne bo predaje. Kljub vsem drugim favoritom je hitro postalo jasno, da k nogometnemu palčku vendarle ni prišel zapravljati slovesa, ki ga uživa kot svetovni prvak z Italijo iz leta 2006. Z dobrimi potezami in v sozvočju s klubskim vodstvom je suvereno opravil delo in Sežana ostaja na prvoligaškem zemljevidu. Če bo tu še ostal in skušal nadgraditi dosežke, je druga zgodba.

Nedvomno je Tabor odprl priložnost za večjo uveljavitev nogometa na Primorskem, saj se ob ugodnem razpletu konca sezone v novi obetajo kar trije primorski prvoligaši. Domet Kopra je še odvisen od kadrovske križanke in vpetosti moštva tako v domače kot tudi v prvoligaško okolje. Z izjavami v slogu, da jih zanima zgolj Evropa, pa z Bonifike ne pošiljajo ravno športno skromnih pozdravov novim tekmecem. Ti so v času, ko je Koper po zdrsu povsem na dno premagoval amaterske stopničke, postavili temelje povsem drugačnim in - vsaj zdi se - dolgoročno vzdržnim klubskem ustrojem.

Mauro Camoranesi je z dobrimi potezami in v sozvočju s klubskim vodstvom suvereno opravil delo in Sežana ostaja prvoligaš.

In Gorica? Vse kaže, da jo bo v kvalifikacijah pričakal kranjski Triglav, prebrana prvoligaška knjiga. Prav večmesečna tekmovalna odsotnost po prekinitvi drugoligaške sezone pa je njen največji adut, saj nihče ne ve, česa so Novogoričani v resnici sposobni.

Kaj pa na vrhu? Še vedno Zahovićev in Milaničev Maribor si je dokončno polomil zobe in potrebuje popoln remont. Pri Olimpiji se nikoli ne ve, kje sta njeno dno ali vrh. Če bi bili v Ljubljani preudarni, bi že lahko slavili. Tako kot v Sežani. V ospredje stopa Celje. Zasedba z repom in glavo, ne predraga ne prebahata. Le kdo ji ne bi privoščil prve šampionske zvezdice.


Preberite še


Najbolj brano