Čigava bolj plapola

Današnji dogodek v Trstu morda najbolj jasno opiše podoba Velikega trga. Na palači prefekture je ob italijanski in evropski plapolala tudi slovenska zastava. Dostojna, ampak povsem neznatna v primerjavi z trobojnico na robu trga, ki je tako ogromna, da je že skoraj smešna. In ko smo že pri zastavah: prvič v zgodovini so slovenski simbol dvignili nad fojbo v Bazovici. Vojaki so z odstranjevanjem zastav, vseh, ne le slovenske, pohiteli takoj, ko sta predsednika odnesla pete. Kot da bi se iz nekega razloga mudilo.

Pahor in Mattarella bi bila lahko celo čarovnika, pa vseeno ne bi uspela z enim zamahom odpihniti desetletij resničnih bolečin in travm ter političnih manipulacij, ki so iz človeških usod kovale takšen ali drugačen dobiček. In ne glede na vso dobronamernost vpletenih: celoten protokol se je zgodil na ozemlju Republike Italije. In Italija je večja od Slovenije, bolj samozavestna ter v pogledu na svojo zgodovino in temeljne narodne vrednote bolj enotna. Vsaj takrat, ko je to res pomembno.

Bodo slovenske vlade vztrajno in s prepričanjem opominjale sosede na to, da uresničijo danes podpisano zavezo?

Res pomemben je bil današnji dan za Slovence v Italiji. Ljudi, ki jih matica že od osamosvojitve naprej odriva na rob svojih skrbi in zavesti. Skupnost, ki je pogosto pribita na križ nacionalističnih in ideoloških nasprotij, namesto da bi bila kulturni, ekonomski in vsakršni most med državama (potencial za to vsekakor ima), z zaskrbljenostjo gleda na dve plati včerajšnjega dogodka.

Prvič: se bo slovesna vrnitev Narodnega doma izgubila v pregovornih brezkončnih meandrih italijanske birokracije? Se je zgodila zaroka, ki se nikoli ne bo kronala z zakonom? In drugič: bosta italijanska javnost in politika Slovence, slovensko državo in njenega predsednika potegnila za nos? Bo v zgodovini ostal zapisan le Pahorjev poklon na fojbi? In bo to dejanje izhodišče za nove ideološke delitve?

Odgovora na obe vprašanji nista odvisna le od Italijanov. Bodo ta in prihodnje slovenske vlade vztrajno in s prepričanjem na vseh ravneh opominjale sosede na to, da uresničijo danes podpisano zavezo? Bosta slovenska javnost, politična in družbena skupnost znali poudarjati pomen današnjega poklona Mattarelle ob spomeniku bazoviškim junakom? Ali pa bomo pristali na to, da naša zastava vedno nekoliko manjša plapola v ozadju? In potem rekli, da so krivi veliki in močni ...


Preberite še


Najbolj brano