Okužba z lažno varnostjo

Tehnologijo danes uporabljamo za vse, zakaj si ne bi z njo pomagali tudi pri obvladovanju širjenja novega koronavirusa? Nad aplikacijo, ki jo poznajo že številne evropske države, so se pri nas še prej kot vlada in koalicijski poslanci navduševali v zdravstveni stroki. Epidemiologi jo vidijo kot pripomoček, ki jim bo olajšal delo pri iskanju stikov z okuženimi. A z aplikacijo je približno tako kot z virusom, ki naj bi ga obvladovala. Nihče ne ve, kako in v kaj lahko mutira.

Opozoril pravnikov in ustanov, ki se ukvarjajo z informacijsko varnostjo, ne gre preslišati. Delovanje aplikacije mora biti strogo regulirano, sicer se lahko sprevrže v zbiranje podatkov o državljanih in nadzor neslutenih razsežnosti. Evropska komisija je državam, ki razvijajo mobilne aplikacije, dala usmeritve, kako naj se tega lotijo. Uporaba aplikacij mora biti prostovoljna, časovno omejena, medsebojno povezljiva, dostopna in kibernetsko varna.

Z aplikacijo je približno tako kot z virusom, ki naj bi ga obvladovala. Nihče ne ve, kako in v kaj lahko mutira.

Slovenija je zaobšla priporočilo o prostovoljnosti, odprte so še druge pravniške dileme, tudi brez vsega tega pa obstajajo številni dvomi o učinkovitosti takšne aplikacije. Da bi bila učinkovita, bi jo moralo na svoj pametni telefon prenesti vsaj 60 odstotkov prebivalstva, priznavajo tudi njeni snovalci. Zlasti starejši ljudje, ki bi jim opozarjanje na rizične stike najbolj koristilo, morda niti nimajo pametnega telefona.

Mobilna aplikacija temelji na zaupanju. Najprej na zaupanju državi, da ne bo krepila nadzora nad državljani. Mobilna aplikacija je edina alternativa ponovnemu zapiranju javnega življenja, javnost o njeni nujnosti prepričuje premier Janez Janša. Že ta grozeči pristop lahko ruši zaupanje.

Pomembno je še zaupanje v soljudi, da bodo aplikacijo uporabljali hkrati z nami in da sploh imajo tehnične pogoje za njeno uporabo. Za uspešnost mobilne aplikacije je pomembno tudi zaupanje tistim osebam, ki jo bodo morale obvezno uporabljati. Bodimo realni: kdor si upa policistom na meji dati lažni naslov, na katerem bo v karanteni, bo še z večjo lahkoto med kršenjem karantene telefon z aplikacijo vred pustili doma ali pa na telefonu preprosto ne bo vključil tehnologije bluetooth.

V teh časih in ob takšnih ljudeh se je zelo nevarno okužiti tudi z lažnim občutkom, da bomo zaradi mobilne aplikacije varni.


Preberite še


Najbolj brano