Jesenska streznitev

Potem ko je število brezposelnih aprila zaradi ukrepov za zajezitev širjenja epidemije močno poskočilo, se je rast brezposelnosti junija nekoliko umirila. Seveda, gostinski lokali so znova odprli vrata, hotele polnijo gosti, v podjetja se postopoma vračajo naročila. Sezona je še zlasti na Primorskem zredčila število brezposelnih, ki imajo poleti več priložnosti za sezonska dela.

Toda vse to nas ne sme zazibati v lažno predstavo, da bo kmalu tako, kot je bilo prej. Ker ne bo.

Jesen, ko se bo večina ukrepov najverjetneje iztekla, bo pokazala, kje pravzaprav smo, kako globoke so rane in koliko smo jih za silo uspeli zaceliti.

Mnoga podjetja so uvedla skrajšani delovni čas, marsikje je del delavcev še na čakanju na delo doma. Podjetja so - razumljivo - uporabila ukrepe, ki jih je država sprejela za pomoč gospodarstvu. Seveda ti ukrepi ne morejo trajali v nedogled, saj navsezadnje gre za pomoč, da se podjetja izognejo najhujšemu - torej odpuščanju.

Ob začetku epidemije so prevladovale ocene, da bomo pravo sliko o tem, kaj se v gospodarstvu dogaja in v kako globoko recesijo nas je pahnil virus, imeli pred očmi že maja. Toda kot kaže zdaj, bo čas za začetek plačevanja računov in dokončno soočanje z realnostjo na vrsti septembra.

Nekateri ukrepi za blažitev krize so namreč podaljšani, nekateri še niso zaživeli, denimo jamstvena shema za protikoronska bančna posojila, na katero podjetja že nestrpno čakajo. Jesen, ko se bo večina ukrepov najverjetneje iztekla, bo pokazala, kje pravzaprav smo, kako globoke so rane in koliko smo jim za silo uspeli zaceliti. Izkazalo se bo, koliko je upadel izvoz, koliko podjetij bo moralo zmanjšati proizvodnjo in zato odsloviti del delavcev, kako so se skozi epidemijo in njene valove prebili obrtniki in podjetniki, koliko je uspelo zaslužiti turističnim podjetjem.

Skratka, jeseni nas čaka ura resnice. Ob naraščanju okužb pri nas in v bližnji soseščini bomo predvsem sami morali poskrbeti, da ne bomo z neodgovornim obnašanjem še poslabšali že tako skrb vzbujajoče razmere. Zgledov ponesrečenih potez je veliko, od velikih porok do Djokovićevega turnirja. Enako skrb vzbuja tudi namera, da se številni dijaki iz vse Slovenije odpravljajo na maturantski izlet na enega od otokov na Hrvaškem. Njihova brezskrbnost in sproščeno druženje nas utegneta drago stati. Slovenija že drsi proti rumenemu seznamu, kar lahko odžene tuje goste.


Preberite še


Najbolj brano