Solidarnost za pitno vodo

Čeprav se okoljski minister Andrej Vizjak včeraj ni želel izreči, kdaj bodo Istrani lahko spili kozarec vode iz predvidenega brkinskega zajetja, njegov obisk pri Istranih, ki že desetletja bijejo bitko za dodatne količine pitne vode, vendarle prinaša več optimizma. Ne toliko zaradi edine napovedi, ki jo je tvegal (in je dišala po političnem marketingu), da bi državni prostorski načrt z vsemi soglasji lahko pripravili že do konca mandata te vlade, bolj zaradi zagnanosti, ki jo je pokazal.

V zadnjih 20 letih se je na okoljskem ministrstvu zvrstilo kar osem ministrov različnih strank desne in leve opcije, Umek, Kopač, Podobnik, Erjavec, Žarnić, Majcnova, Leben, Zajc, vendar ni že dolgo nihče pokazal toliko volje za razrešitev težave vseh težav v Istri - oskrbe s pitno vodo.

“Če Istra ostane brez vode, bo žejna vsa Slovenija,” je zažugal Bržan in spomnil, da je v Istri ogromno infrastrukture državnega pomena.

Tudi koprski župan Aleš Bržan je bil tokrat bolj odločen in brezkompromisen kot običajno. “Če Istra ostane brez vode, bo žejna vsa Slovenija,” je zažugal in spomnil, da je v v štirih občinah ogromno infrastrukture državnega pomena (Luka Koper, Ortopedska bolnišnica Valdoltra, Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič, Splošna bolnišnica Izola ...). In čeprav težko verjamemo, da so ministra prestrašile županove ugotovitve, se vendarle zdi, da okoljsko ministrstvo in istrske občine spet govorijo skupni jezik.

Zdaj morajo prepričati le še tistega, ki bi vodo dal - kraško-brkinske občine. Pa vendar ... Ali je voda, ki teče v Brkinih, res brkinska? Saj ni niti morje, ki obdaja istrska mesta, istrsko, ampak je od vseh, slovensko. Prav na to so včeraj opozorili v Kopru in prav zaradi tega se minister zanaša na občečloveško lastnost, solidarnost, ki je nekdaj poganjala svet, v času ekstremnega individualnega globalnega kapitalizma pa je skoraj izginila iz našega besednjaka. Toda tudi Vizjak je bil jasen. “Strateška usmeritev Slovenije je, da smo na področju oskrbe s pitno vodo samozadostni in da ne potrebujemo pomoči sosednjih držav,” je pojasnil. Še zlasti v državi, ki velja za bogato z vodo, bi lahko dodal. Seveda pa se tudi v Sloveniji dobro zavedamo, da bo pitne vode po svetu zaradi podnebnih sprememb in brezmejnega pohlepa multinacionalk vse manj in je za nekatere nikakor ne bo dovolj.


Preberite še


Najbolj brano