Priznanja in plakete, obarvane s prostovoljstvom

Karate klub Bushi Divača in Prostovoljno gasilsko društvo Senožeče sta letošnja dobitnika občinskega priznanja, plaketo Občine Divača pa so sinoči v Senožečah podelili prostovoljkama skupine Vremščica Darji Peterlin in Dragici Kranjec, pa še Gorazdu Gerželju in Dušanu Peterlinu.

Prejemniki letošnjih občinskih priznanj z županjo v sredini  Foto: Alen Franetič
Prejemniki letošnjih občinskih priznanj z županjo v sredini  Foto: Alen Franetič

DIVAČA > Karate klub Bushi Divača je prejel priznanje Občine Divača “za izjemne dosežke na športnem področju, za vztrajno dolgoletno delo, za odlične in odmevne rezultate v domačem, državnem, evropskem in celo svetovnem merilu. Tako je ponesel ime občine v širšo javnost in prispeval k njeni prepoznavnosti,” so zapisali v obrazložitvi občinskega priznanja.

Klub letos obeležuje 20-letnico delovanja, v letu 2002 se je pridružil karate zvezi JKA Slovenija, v letu 2009 je prestopil v drugo karate zvezo. V klubu se kalijo državni reprezentanti vseh kategorij, ki zastopajo barve naše države na evropskem in svetovnem prvenstvu.

Visok jubilej 130 senožejskih gasilcev

Drugi prejemnik letošnjega občinskega priznanja je Prostovoljno gasilsko društvo Senožeče. “Prostovoljno gasilsko društvo Senožeče obeležuje zavidljivo 140-letnico. V teh dolgih letih je prizadevnim senožejskim gasilcem v mnogih generacijah uspelo iz skromnih začetkov z omejenimi sredstvi ustvariti sodobno, vrhunsko opremljeno in usposobljeno društvo z okoli 130 člani. Požrtvovalno delovanje gasilskega društva je v dolgih letih obstoja pustilo pomemben pečat tako v lokalni skupnosti kot širše. Prostovoljno gasilsko društvo Senožeče je gotovo svojevrsten dar skupnosti,” pa so povedali o drugem prejemniku občinskega priznanja.

Plaketi Občine Divača sta sinoči, na podelitvi v dvorani Rudolfa Cvetka v Senožečah, prejeli prostovoljki skupine Vremščica Darja Peterlin iz Divače in Dragica Kranjec iz Famelj. S plaketo so se jima zahvalili za vodenje skupine za samopomoč starejšim občanom. “Vzeti si čas za človeka, še posebej tistega, ki je osamljen, je vrlina, ki danes ni več samoumevna,” so zapisali v obrazložitvi.

Nikoli prestar ali premlad za pomoč

Senožejc Gorazd Gerželj, ki je že dolga leta prostovoljni gasilec PGD Senožeče, od leta 1995 uspešno opravlja tudi funkcijo poveljnika. Prejel je občinsko plaketo. ”S svojim delom na vseh področjih gasilstva je pomembno pripomogel h krepitvi in utrjevanju gasilske organizacije tako na lokalnem kot tudi regijskem nivoju. Prav tako skrbi za vsestransko napredovanje društva in se zavzema za širjenje pozitivne ideje gasilstva. Pod njegovim poveljstvom društvo dosega visok nivo usposobljenosti in znanja, ki ga že vrsto let prenaša na mlade in starejše člana društva. Dosegel je visoko raven usposobljenosti PGD Senožeče, v društvo se je na novo včlanilo veliko mladih,” so o Gerželju povedali sinoči v Senožečah.

Za prostovoljno delo na različnih področjih pa je bil nagrajen Dušan Peterlin iz Divače. “Človek ni nikoli prestar ali premlad, da pomaga drugim in spreminja svet na bolje. To dokazuje Dušan Peterlin, ki ga odlikuje vsestranska vključenost in pripravljenost za pomoč,” so poudarili.

Peterlin je namreč prostovoljec, ki s svojim delom, znanjem in izkušnjami ter s čutom za solidarnost že vrsto let prispeva k izboljšanju kakovosti življenja posameznikov in skupin v divaški občini. Pomaga pri akcijah, prireditvah, izletih, športnih in drugih dnevih v osnovni šoli ter v planinskem in mnogih drugih društvih.


Najbolj brano