Mozik se je zelo navezal na oskrbnika Jurija

Zaradi silovitega trka v drevo je sredi junija v prometni nesreči pri Markovščini umrla 62-letna Švicarka, z njo v avtomobilu pa je bil tudi štiriletni mešanec Mozik. Pes je bil po nesreči v šoku, skupil je nekaj odrgnin, nato pa se je v Zavetišču Horjul, kjer je preživel še šest dni, dobro počutil in se močno navezal na oskrbnika. Zdaj je že v svoji domovini.

V manj kot tednu dni se je Mozik zelo navezal na oskrbnika 
horjulskega zavetišča Jurija Juhanta.
V manj kot tednu dni se je Mozik zelo navezal na oskrbnika horjulskega zavetišča Jurija Juhanta. 

SLOVENIJA, ŠVICA > Gasilci PGD Materija so povedali, da je bil štiriletni mešanec takoj po nesreči v hudem šoku in zmeden, zato so policisti na kraj nesreče poklicali tudi veterinarja, do njegovega prihoda pa so ga gasilci sprehajali in mirili. Do njih ni bil napadalen, ampak se je pustil prijeti.

V manj kot tednu dni se je Mozik zelo navezal na oskrbnika horjulskega zavetišča Jurija Juhanta.

“Bil je popolnoma izgubljen, ni vedel, kaj se dogaja, zato smo mu zagotovili prvo veterinarsko pomoč in mu nudili antišok terapijo,” je po nesreči povedal veterinar Mitja Dodič. Mozik je v nesreči utrpel le nekaj odrgnin.

Nato so ga odpeljali v zavetišče za zapuščene živali v Horjul. “Pes se je pri nas hitro udomačil in se po prvem dnevu, ko je bil malce prizadet zaradi nesreče in izgube lastnice, precej sprostil. Bil je zelo prijazen in simpatičen, kot smo izvedeli, je bil v njegovi domovini posvojen iz zavetišča,” je povedala Polona Samec, vodja Zavetišča Horjul. Prek uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so iskali kontakte svojcev pokojnice, ki pa so nato prek policije prišli v stik z zavetiščem. Začeli so se dogovarjati, kako bi lahko Mozika pripeljali do Švice, kjer bi ga sprejeli sorodniki pokojne 62-letne lastnice.

Gasilci PGD Materija so takoj po nesreči poskrbeli za Mozika, ga predali veterinarju in ga nato nastanili v Zavetišču Horjul. (Foto: PGD Materija)

Ker pa sorodniki prej kot v dveh tednih ne bi mogli priti ponj, so v zavetišču začeli iskati primerno in zanesljivo osebo, ki bi Mozika lahko peljala domov. “Pes je krasen in nenaporen sopotnik,” so še pripisali v obvestilu na njihovi facebookovi strani.

Mozikova hvaležnost se je odražala v naklonjenosti

“Javilo se je veliko podpornikov našega zavetišča in drugih ljubiteljev psov in živali, ki so želeli Mozika čim prej spet združiti z družino v Švici,” je pojasnila Polona Samec. 20. junija sta se v avtomobil usedli Eva in Alja in se z Mozikom odpeljali proti Švici. O potovanju sta sproti poročali v Horjul, kjer so vesele novice nato predajali sledilcem zavetišča na njihovi facebookovi strani ter se jim zahvalili za pomoč in podporo.

Po osmih urah vožnje - vmes sta se večkrat ustavili ter sprehodili psa, mu ponudili vodo - sta kosmatinca predali v roke članov družine, ki jim bo Mozik sedaj krajšal čas. Povedali sta, da je bilo snidenje družinskih članov s psom precej čustveno, pa tudi poslovitev od njega. “V manj kot tednu dni, kolikor je bival pri nas, se je zelo navezal na našega oskrbnika živali Jurija. Prav zaradi Mozikovega simpatičnega značaja ga najverjetneje ne bi oddali in bi ostal pri Juriju,” je še sklenila vodja zavetišča.


Najbolj brano