V dežju, sodri in gosti megli rešili ujeto Nemko

Bovški gorski reševalci, prostovoljni gasilci in helikopterska posadka so v četrtek na Mangartu v težkih vremenskih razmerah več ur reševali Nemko, ki jo je večja skala stisnila ob steno. Skala se je premaknila, ko jo je planinka med vzpenjanjem prijela. Nemka jo je odnesla brez hujših poškodb.

Večja skala je nemško planinko v četrtek na Mangartu ukleščila ob 
steno.  Foto: PU Kranj
Večja skala je nemško planinko v četrtek na Mangartu ukleščila ob steno.  Foto: PU Kranj

MANGART > Vzpon na Mangart se je za nemško planinko končal v četrtek okoli 11. ure. Na nadmorski višini 2400 metrov je prednjo padla skala in jo ukleščila ob steno. Po klicu na pomoč so posredovali bovški gorski reševalci, vojaški helikopter v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah in bovški prostovoljni gasilci. Reševali so v zelo težkih vremenskih razmerah.

Slabo vreme in težko dostopen teren

“Dež, veter, sodra, gosta megla - vse smo doživeli,” je opisal Bojan Kos s kranjske policijske uprave, ki je pri reševanju sodeloval kot policist gorske enote. Policisti so ugotovili, da je na zelo zahtevni Slovenski poti proti Mangartu nemška planinka pri vzpenjanju na višini približno 2400 metrov prijela za pol kubičnega metra veliko skalo, ki se je na spolzki podlagi premaknila in jo stisnila ob steno. Ob tem je ostala brez možnega izhoda ujeta med steno in skalo. Po skoraj peturni intervenciji so reševalne ekipe ujeto planinko rešile z uporabo pnevmatske dvigovalne blazine.

“Poleg izredno slabega vremena je bil kraj nesreče težko dostopen. Tudi v idealnih pogojih velja za nevarnega,” je dodal Kos. Gasilec je z napihljivo vrečo za dvigovanje težkih stvari odmaknil skalo z noge ter tako omogočil gorskim reševalcem nadaljnje reševanje planinke. Z vojaškim helikopterjem so jo nato odpeljali v jeseniško bolnišnico, od koder so sporočili, da je utrpela le lažje poškodbe, bila pa je v šoku in podhlajena, saj se je na pot odpravila v kratkih hlačah.

“Mangart velja za zelo zahtevno goro”

V ekipi za helikoptersko reševanje na Brniku so sodelovali gorski reševalec, zdravnik in policist gorske enote ter posadka vojaškega helikopterja. Pridružilo se jim je še 15 bovških gorskih reševalcev ter štirje gasilci PGD Bovec, ki so usposobljeni za ravnanje s pnevmatsko dvižno blazino.

“Mangart v vseh pogledih velja za zelo zahtevno goro, vsako leto se na njej zgodi več nesreč zaradi padajočega kamenja, odloma skal, padcev in zdrsov,” je poudaril Kos in opozoril, da so v gorah trenutno zahtevne razmere, ponekod je še “zaloga” snega, padajoče kamenje ni izključeno, zato previdnost pohodnikov in planincev ne bo odveč.


Najbolj brano