Kakšno ceno bomo plačali?

V senci političnih prerekanj, odstopov in javnih medsebojnih obmetavanj o (ne)učinkovitosti odrejenih karanten je neizpodbitno dejstvo, da število okužb z novim koronavirusom v Sloveniji iz dneva v dan narašča. V soseščini, zlasti na Balkanu, je še veliko huje. Politika je včeraj vendarle popustila opozorilom stroke, da ob takšnem naraščanju števila okužb ni varno in pametno odhajati čez mejo, čeprav ni prepovedano. Z jutrišnjim dnem bosta poleg Hrvaške na rumenem seznamu še Češka in Francija, nadzor na meji bo strožji in ni izključeno, da se ukrepi ne bodo še stopnjevali.

Za lastno zdravje je vsak odgovoren sam. Ko ogroža druge, pa to postane javnozdravstveni problem. Vsak okuženi pomeni potencialno žarišče bolezni. In to se dogaja tudi znotraj zdravstva, kar potrjujejo okužbe mariborskih zdravnikov, ki naj bi jih povzročil vnos iz tujine. Kot ob prvem valu je tudi tokrat v ospredju strokovnih vprašanj (ne)odgovornost okuženih, ki za to vedo ali ne, ki so bili na rizičnih območjih in v stiku z rizičnimi ljudmi, pa se vseeno prosto gibljejo in se družijo z drugimi.

V tokratnem valu okužb v Sloveniji (še) ni mrtvih. Nihče (še) ne potrebuje intenzivne nege. Vprašanje pa je: kako dolgo še?

Teorija zarote? Mnogi še vedno vztrajajo pri tem aksiomu in se obnašajo, kot da se ni zgodilo nič. Očitno smo tudi Primorci pozabili na tragične prizore iz nam ne tako oddaljenega Bergama, prenapolnjene bolnišnice in nakopičene krste, za katere ni bilo dovolj mest na domačih pokopališčih. Ne pridejo nam do živega podatki in prizori z različnih koncev sveta, tudi iz ZDA, kjer se Donaldu Trumpu zaradi posledic novega koronavirusa vse bolj izmika drugi predsedniški mandat.

V sredo je bilo v Sloveniji potrjenih 21 novih okužb s covid-19, največ po 16. aprilu. Spomnimo se, takrat smo bili bolj ali manj omejeni na domača stanovanja. Šolanje je potekalo na daljavo, obiski trgovin so bili namenjeni nujnim nakupom ... Drži, v tokratnem valu okužb v Sloveniji (še) ni mrtvih. Nihče (še) ne potrebuje intenzivne nege. Vprašanje pa je: kako dolgo še?

Na ponovne omejitve nismo pripravljeni. Poletje hočemo uživati s polnimi jadri. Hočemo potovati, se zabavati, družiti. Dosedanja neusklajena navodila politike in stroke so dodatno povečevala zmedo. Ceno za to bomo plačali vsi, eni višjo, drugi s popustom. Nihče pa ne ve vnaprej, v kateri kategoriji bo končal.


Preberite še


Najbolj brano