“Ob Narodnem domu se je na koncu vse izšlo”

Odgovorna urednika dveh primorskih dnevnih časopisov, ki izhajata v Trstu in v Kopru ter v zadnjem obdobju vse bolj tesno sodelujeta, sta skupaj intervjuvala predsednika republike. Borut Pahor je za Primorski dnevnik in Primorske novice odgovoril tudi na pomisleke, ki se pojavljajo ob napovedanem obisku Bazovice.

Urednika Primorskih novic in Primorskega dnevnika Antiša Korljan in Igor Devetak  (v ospredju z leve) med intervjujem s predsednikom  (v sredini).   Foto: Leo Caharija
Urednika Primorskih novic in Primorskega dnevnika Antiša Korljan in Igor Devetak (v ospredju z leve) med intervjujem s predsednikom (v sredini).  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > V Trstu bo 13. julija velika slovesnost ob vrnitvi Narodnega doma slovenski skupnosti, po kateri se bosta predsednika Slovenije in Italije Borut Pahor in Sergio Matarella odpravila še počastiti spomin na ubite Tigrovce v Bazovici ter pred fojbo, kjer naj bi končali protikomunisti.

Predsednik republike Borut Pahor v intervjuju, ki ga je v torek dal odgovornima urednikoma Primorskih novic in Primorskega dnevnika, objavljen pa bo jutri, ocenjuje, da gre pri vrnitvi Narodnega doma za simbolno dejanje, ki bo sprožilo nadaljnje korake. “Temu sva bila naklonjena od začetka najinih mandatov,” je dejal. “Ni se zdelo, da bo na koncu res uspelo, a se je na moje presenečenje vse izšlo po naših željah.” Med presenečenji s tem v zvezi je izpostavil to, da se je veliko govorilo o njegovi odločitvi, da gre k fojbi, tako malo pa o odločitvi italijanskega predsednika, da gre k spomeniku Tigrovcem.

Intervju s predsednikom republike bo v Primorskih novicah in Primorskem dnevniku objavljen jutri.

Beseda je sicer tekla tudi o odnosih med državama, politični kulturi pri nas, prihodnosti Evropske unije, pa tudi o tem, kje bo predsednik porabil turistični vavčer.


Najbolj brano