Luksuzni zapor v Disneylandu

Pravijo, da je poletje čas kislih kumaric, ko se dogaja komaj kaj pomembnega. Tudi to - kot marsikaj - ne drži več. Poletje je zadnja leta vse bolj čas raznih prireditev in zabav, je pa res, da je bilo na športnem področju manj pestro, kot je obdobje med zgodnjo jesenjo in pozno pomladjo. No, letos smo na vseh področjih približno na istem. Nevidni stric covid-19 je na prihodnje leto prestavil številne prireditve, še nekoliko manj je športnega dogajanja, z izjemo nogometnih prvenstev, ki so se podaljšala globoko v poletje.

Po pravici povedano so vsi načrti za večja športna tekmovanja še precej visoko v oblakih, saj nihče natančno ne ve, kako se bo razvijala situacija s pandemijo. Vsi so si enotni le v tem, da bo vrnitev v normalo mogoča, ko bo na voljo cepivo ali pa bo virus morebiti izginil. Marsikomu ni jasno, zakaj so odpovedali dogodke in tekmovanja, predvidena čez nekaj mesecev. Že za šagre velja, da jih je treba organizirati veliko pred predvidenim datumom, ko mora prireditelj izbrati nastopajoče (in to kar nekaj mesecev prej), poskrbeti za razna dovoljenja, varnost ... Velike prireditve terjajo velik organizacijski aparat, številne sodelavce in prostovoljce ter veliko denarja, ki ga nihče ne bo kar tako zmetal v prazno. Sploh zdaj. Tudi v tej luči bi bila teniška turneja Adria Tour, ki si jo je zamislil najboljši igralec sveta Novak Đoković, lahko lepa spodbuda ali reklama za prihajajoče dogodke, a ker nesreča nikoli ne počiva, se je spremenila v popolno nasprotje zamišljenega. Organizatorji so se večinoma požvižgali na zahtevane protokole, ki jih diktira kroženje virusa. In otežili delo ostalim, ki se trudijo za jesensko nadaljevanje teniške sezone.

Bajno plačani zvezdniki, ki so bili vsak drugi dan v letalu na poti med enim in drugim delom ZDA in Torontom v Kanadi, bodo tako spoznavali, kaj pomeni bivanje v (luksuznem) zaporu.

Ostala tekmovanja, ki so se začela po sproščanju ukrepov, večinoma minevajo brez gledalcev in dodatnih primerov kroženja virusa zaradi tega ni bilo zaznati. Pri tem odštejmo srbsko ali belorusko nogometno ligo, kjer so tribune odprli ne glede na visoko število okužb v obeh državah in jim je očitno vseeno za ducat okužb gor ali dol.

Mnogi tako z velikim zanimanjem spremljajo, kaj se bo zgodilo v ZDA, kjer so mnogi skeptični do nadaljevanja prvenstva v ligi ameriškega nogometa NFL in košarkarski ligi NBA. Ob Braziliji so ZDA daleč največje svetovno žarišče virusa. Glede na količino denarja, ki kroži v obeh tekmovanjih, je logično, da vodstva lig skušajo nekako dokončati sezono. V košarkarski ligi NBA so dolgo potekala pogajanja med vodstvom in igralci, kako nadaljevati sezono. Verjetno je kar precej simbolike, da bodo vse tekme odigrali v Disneylandu, pravljični deželi fantazije. Tudi resno nadaljevanje lige se zdi v domeni fantazije, sploh zato, ker so ob zadnjem testiranju med košarkarji našli 16 novih okužb. Ekipe bodo v Orlando na Floridi, ki je v zadnjih dneh postala eno od največjih ameriških žarišč, začele prihajati 7. julija in bodo tam, če bodo tekmovalno uspešne, preživele tri mesece.

Bajno plačani zvezdniki, ki so bili vsak drugi dan v letalu na poti med enim in drugim delom ZDA in Torontom v Kanadi, bodo tako spoznavali, kaj pomeni bivanje v zaporu. Zelo luksuznem, a vendarle zaporu, saj izven centra ne bodo smeli niti pokukati. Košarkarji bodo živeli v enem od Disneyjevih kompleksov, medtem ko delavci, potrebni za izvedbo tekmovanja, ne bodo bivali tam in bodo imeli malo osebnih stikov s košarkarji, ekipami in osebjem lige. Komisar lige Adam Silver je sicer optimističen in pravi, da se pred virusom ne da pobegniti. Kar zagotovo drži. Zato pa lahko vsaj upamo, da se nas bo virus naveličal in pobegnil sam.


Preberite še


Najbolj brano