Biseri na novi lokaciji

Omejitev zbiranja s 500 na do 50 ljudi, ki je začela veljati včeraj, je organizatorjem prireditev dodobra načela živce. Pod vprašaj je postavila tudi izvedbo priljubljenega koprskega festivala Poletje z biseri, ki pa se danes vendarle začenja.

Skupina Dan D se bo drevi v Kopru predstavila s svojim projektom Tiho.  Foto: Marko Alpner
Skupina Dan D se bo drevi v Kopru predstavila s svojim projektom Tiho.  Foto: Marko Alpner

KOPER > Iztok Novak Easy iz Agencije Easy, ki festival pripravlja v sodelovanju z lokalno skupnostjo, do včerajšnjega popoldneva še ni mogel z gotovostjo potrditi, da koncert Dan D bo, saj mu NIJZ zanj še ni izdal soglasja, kakor določa nov vladni odlok. Dvome je nato razblinilo obvestilo NIJZ, da soglasje ni potrebno za tiste organizatorje, ki prirejajo prireditev do 500 oseb v času od 30. junija do 5. julija in lahko zagotovijo spoštovanje higienskih priporočil.

Da bi temu zadostil, se festival Poletje z biseri seli z lapidarija pokrajinskega muzeja na Kapodistriasov trg ob Pokrajinskem arhivu. “Tam je ob vnaprej predvidenem sedežnem redu mogoče vzpostaviti pogoje, da bodo obiskovalci lahko drug od drugega oddaljeni 1,5 metra,” je pojasnil Easy.

Vlado Kreslin bo prinesel samo kitaro

Tako kot za drevišnji otvoritveni večer, na katerem se bo zasedba Dan D predstavila s projektom Tiho, so vstopnice bliskovito pošle tudi za koncert Vlada Kreslina, ki v Koper prihaja prihodnjo sredo, 8. julija, s seboj pa prinaša samo svojo kitaro. Občinstvo namerava pobožati ne le z glasbo, temveč tudi z branjem pesmi in zgodb iz svojih zbirk Pojezije in Venci - Povest o Beltinški bandi.

Če ne bo dodatnih zapletov zaradi vladnega odloka - ta sicer dopušča možnost druženja do 500 ljudi, ko gre za organizirane prireditve s sedežnim redom, ki omogoča fizično razdaljo -, se bo do 19. avgusta zvrstilo še šest glasbenih poslastic.

15. julija se bosta na odru družila prekaljena mačka slovenskega koncertnega rocka Tomi Meglič in Miha Guštin Gušti. “Nekdaj glasbena rivala tokrat na odru obujata spomine in iščeta nove dimenzije not in poezije,” se glasi napoved njunega koprskega glasbenega dialoga.

Povabila na biserni festival se je razveselila tudi Tinkara Kovač. Njene stare uspešnice so na plošči Neskončnost, ki še čaka na uradni izid, dobile novo, bolj akustično zvočno podobo. V prav takšni različici jih bo predstavila tudi na koprskem koncertu, pri tem pa ji bodo pomagali basist Giovanni Toffoloni, brata Matjaž in Janez Skaza na bobnih in električni kitari, Matej Barič na klaviaturah ter Julija Faihtinger na vokalu in akustični kitari.

Teo Collori, Noair, Zmelkoow ...

V sodelovanju s Skupnostjo Italijanov Koper pripravljajo koncert Tea Collorija, ki bo z zasedbo vrhunskih glasbenikov Momento cigano 29. julija občinstvo razvajal z mešanico romske glasbe in plesnega swinga. Teden zatem, 5. avgusta, bo na koncertu, ki ga Easy pripravlja s Klubom študentov občine Koper, z “izštekanim” repertoarjem nastopila domača zasedba Noair, uvodno besedo pa bo imel na Irskem živeči brežiški kantavtor Daniel Vezoja.

12. avgust je datum, ki si ga bodo zabeležili ljubitelji skupine Zmelkoow. Na prizorišče festivala bodo prinesli akustično rockersko opereto Spovednica - vroča in žgečkljiva, ki so jo zasnovali za ljubljanski SITI Teater. Na odru bo, namigujejo, čisto prava spovednica, in baje ne bo prazna. Zadnjo besedo bosta imela proletarca in protifašista, kot ju napoveduje organizator, Jani Kovačič in Drago Mislej Mef, ki se bosta v glasbeno-govornem dialogu soočila 19. avgusta.

Kdor bo ostal brez vstopnic, ki so zaradi trenutnih razmer na voljo v omejenem številu, ne bo ostal tudi brez glasbe, pravi Easy. Vsak koncert bo namreč v živo predvajal Radio Koper, ki je generalni medijski pokrovitelj Poletja z biseri. Obljubljajo tudi spletni video prenos z odličnim radijskim zvokom.


Najbolj brano