Turisti so kopališča in parkirišča napolnili do zadnjega kotička

Turistična sezona se je komaj začela, istrske občine pa so minuli vikend pokale po šivih. Zaradi konca pouka, prazničnega četrtka, omejitev ob vstopu v druge države in pozivov vlade o letovanju doma so bila obmorska kopališča tako nabito polna kot še nikoli doslej. Če odmislimo posledice nespoštovanja preventivnih ukrepov zaradi koronavirusa, se lahko vprašamo, ali naše okolje prenese tolikšno gnečo.

Obiskovalcev, ki so se za vikend gnetli ob morju (na fotografiji 
Ankaran), ni bilo mogoče prešteti.  Foto: Facebook skupnost Mesto Ankaran
Obiskovalcev, ki so se za vikend gnetli ob morju (na fotografiji Ankaran), ni bilo mogoče prešteti.  Foto: Facebook skupnost Mesto Ankaran

ISTRA > Koliko obiskovalcev se je gnetlo, ni mogoče ugotoviti. V Turističnem združenju (TZ) Portorož včeraj še niso dobili podatkov o nočitvah v hotelih v piranski občini, povedali so nam le, da so od četrtka do nedelje ustvarili manj nočitev kot v enakem obdobju lani, ker je bilo lani odprtih in polno zasedenih vseh 26 hotelov, tokrat pa je bilo pet zaprtih. Niti podatkov o zasebnih nastanitvah še nimajo, dnevnih obiskovalcev pa ne beležijo.

“Približno 75 odstotkov nočitev v hotelih so minuli konec tedna ustvarili domači gostje, poleti je bil običajno ta delež približno 25-odstoten,” je še povedala Lea Šuligoj iz TZ Portorož.

Zasedli tudi lokalne ceste

Vozniki so ubirali bližnjice po ozkih lokalnih cestah, namenjenih zgolj lokalnemu prometu, na kar so jih minuli konec tedna v Sečovljah opozarjali prometni informatorji. V nedeljo so na cesti med Belim Križem in Strunjanom zaparkirali številne korone in bankine, najbolj iznajdljivi so parkirali med signalizacijo, ki označuje dela ob cesti.

Po cesti od Strunjana proti Belvederju je bilo opaziti kombi z veliko počitniško prikolico ljubljanske registracije, na slemenski cesti je dogajanje nadziral prometni policist na motorju in ustavil več voznikov. Jure Griljc s koprske policijske uprave napoveduje, da bodo na lokalnih cestah opravljali ad hoc nadzore. V zadnjih letih so jih na težave opozarjali številni domačini, tudi tisti, ki živijo ob cesti med Bošamarinom in Šmarjami. SP

V najbolj turistični občini je bilo torej trikrat več domačih hotelskih gostov kot običajno, če sklepamo po prepolnih parkiriščih vse do Ankarana, pa je bilo ogromno tudi enodnevnih obiskovalcev.

Redarji izdali 173 kazni

“V Izoli česa takšnega ne pomnimo. Na Prešernovi cesti, na kateri je več krožišč, je prihajalo do zastojev in ker so bila parkirišča polna, so avtomobile povsod parkirali, tudi na zelenici pod Belvederjem in na slemenski cesti na Belvederju na območju Krajinskega parka Strunjan, kjer je promet dovoljen samo za lokalne prebivalce,” so nazorni v kabinetu župana Danila Markočiča.

Čeprav zagovarjajo, da so turisti dobrodošli, pričakujejo, da spoštujejo osnovne cestnoprometne predpise; 173, ki jih v soboto in nedeljo niso, so izdali globe v višini 40 do 80 evrov.

Nasprotno so kolesarje, ki od kopališča Delfin do San Simona oziroma od Srednje šole Izola do Bariere niso sestopili s kolesa, samo opozarjali. Čeprav so minuli vikend pričakovali povečan obisk, zaradi česar so okrepili dežurno službo Komunale in na kopališčih pogosteje praznili koše za smeti, si vsega tega niso predstavljali in bojijo se, kaj bodo prinesli prihodnji vikendi.

Gneča je bila tudi v morju, ne samo na kopnem. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Preventivnih priporočil ni bilo mogoče upoštevati

Zaskrbljeni so tudi v gostinskih lokalih na kopališčih. “Še nikoli nismo bili priča takšnemu navalu, kakršen je bil od četrtka, zmanjkovalo nam je pijače in hrane, na novo bomo zaposlili šest oseb, pa vendar se bojimo drugega vala epidemije, ker se preventivnih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) drži le desetina obiskovalcev,” je nedvoumna Izabel Bertok, vodja bara Svetilnik na istoimenskem izolskem kopališču.

Da je bilo na javnih plažah nemogoče zagotoviti ustrezno razdaljo, opozarjajo tudi v kabinetu ankaranskega župana Gregorja Strmčnika. “Župan je sklical sestanek kriznega štaba covid, na katerem smo se pogovorili o razmerah, če bo treba, bomo tudi sprejeli ukrepe. Želimo si, da bi se ljudje zavedali tveganj in se tudi na počitnicah in zasluženem dopustu vedli odgovorno.”

Na koprskem mestnem kopališču v Žusterni, ki ga lahko obišče največ 750 kopalcev, so za kratek čas omejili vstop. “Težko je bilo, v soboto še bolj kot v nedeljo, trudili smo se upoštevati priporočila NIJZ, a nam to ni vselej uspelo. Ko smo za kratek čas omejili vstop, smo res pazili, da ni nihče čakal več kot pet minut in da je bil takrat v senci,” pojasnjuje vodja kopališča Borut Maleševič iz Koprskega zavoda za šport. Andrej Šantič, ki ima na tistem kopališču lokal, pa se boji, da bo imel celo izgubo. “Če bodo spuščali le toliko ljudi, kot jih bo kopališče zapustilo, se bo to poznalo pri obisku našega lokala. Zdi se mi, da se zaradi omejitev vse več ljudi odloča za kopanje na divjih plažah,” ocenjuje.

Pa vendar je bilo žusternsko parkirišče med najbolj obleganimi - poleg tistega na koprskem Ukmarjevem trgu, v središču mesta ter postajališče za avtodome pri železniški postaji.

Smeti v koših in zunaj njih

Veliko obiskovalcev je za sabo pustilo tudi ogromno smeti in v komunalnem podjetju Marjetica Koper priznavajo, da so imeli “manjše težave” s praznjenjem košev na sprehajališčih. “Na socialnih omrežjih smo zasledili fotografije in komentarje in se odzvali. Vse štiri občine so bile minuli vikend na udaru in povsod smo bili priča težavam na parkiriščih. Takšnega navala domačih obiskovalcev ni nihče predvidel. Okrepili bomo tako ekipe na terenu kot nadzor, da takšnih težav v prihajajočih vikendih ne bi bilo več,” napoveduje Dimitrije Šamšal iz Marjetice Koper.

Koprske koše za smeti bi morali pogosteje prazniti, tudi tiste ob Badaševici. (foto: Facebook Sandra Jelić)


Komentar novinarja

Mirjana Cerin

Istro preplavili enodnevni gostje

Po minulem vikendu so v Turističnem združenju Portorož veseli, da je njihova destinacija po sprva črnogledih napovedih že junija polno zaživela. “Ponudniki namestitev beležijo zelo veliko povpraševanje tudi za julij in avgust, kljub vsemu se ne moremo zanašati na to, da bomo letos dosegli številke lanske sezone,” pravijo. Takšna previdnost se zdi odveč vsem, ki so v soboto ali nedeljo obiskali kakšno kopališče in bližnje parkirišče v kateri od štirih istrskih občin. Sprašujejo se celo,...

Preberi več

Najbolj brano