Zlatomašnik Anton Ličan po župnijah z električnim kolesom

V Podgrajah rojeni Anton Ličan je včeraj na Premu pel zlato mašo. S košaro dobrot so se ga spomnili farani iz mnogih krajev, kjer je doslej maševal - od Tolmina in Vipave do Pregare in Hrušice ter Prema, od koder pomaga pri maševanju tudi v Ilirski Bistrici in na Suhorju. Tja se bo odslej lahko vozil z električnim kolesom.

Antonu Ličanu so farani ob zlati maši podarili električno kolo, s 
katerim bo lažje opravljal svojo službo.  Foto: Olga Knez
Antonu Ličanu so farani ob zlati maši podarili električno kolo, s katerim bo lažje opravljal svojo službo.  Foto: Olga Knez

PREM > ”Zlatomašnik, bod´ pozdravljen” so pevci cerkvenega pevskega zbora v slavnostno okrašeni in napolnjeni cerkvi sv. Helene na Premu, ki je poznana po freskah Toneta Kralja že iz leta 1921, včeraj, na zadnjo junijsko nedeljo, zapeli zlatomašniku Antonu Ličanu. Rojen leta 1943 v Podgrajah je bil posvečen v duhovnika 28. junija 1970 na Sveti Gori. Skupaj z župnikoma Stankom Fajdigo in Radkom Valenčičem je slavljenec zlato mašo daroval na Premu, kjer je bil župnik od leta 2006, zadnji dve leti pa duhovni pomočnik.

Župnik v Tolminu, Pregari, Hrušici ...

Maševal je v raznih krajih na Primorskem, veliko otrok je krstil, jim nudil zakrament sv. obhajila in birme, mnogo mladih parov poročil, mrtve pa pospremil na zadnjo pot.

V prvem letu duhovništva je bil najprej nedeljski kaplan v Cerknem, nato v Knežaku in Trnju. Za dve leti se je preselil kot kaplan v Tolmin. Leta 1973 ga je škof imenoval za župnika. Odšel je v Istro, kjer je bil 13 let župnik v Pregari ter hkrati župni upravitelj v Gradinu in Topolovcu. Leta 1986 je prišel v Hrušico, kje je bil župnik 20 let. Od tam je upravljal tudi Golac in od leta 1999 še Pregarje.

Kot župnik na Premu (od leta 2006) je upravljal tudi Pregarje in Suhorje. Od začetka leta 2018 pa kot duhovni pomočnik živi in dela na Premu ter pomaga v Ilirski Bistrici in na Suhorju.

Na včerajšnji slovesnosti se je spomnil pred mesecem dni umrlega župnika Franca Razporja iz Jelšan in ob tem povabil k molitvi za nove duhovne poklice, saj je v dekaniji Ilirska Bistrica sicer sedem duhovnikov, a kar pet med njimi starejših od 60 let.

Farani so mu v znak hvaležnosti za njegovo veliko ljubezen do duhovniškega poklica poklonili košarico dobrot, ki ga bo spominjala na kraje, kjer je delal. V košari so se tako znašle češnje iz Vipavske doline, tolminski sir, jurčki kot spomin na pivške gozdove, istrska salama in oljčno olje iz Gažona, brinjevec iz Hrušice, na Prem pa ga bo spominjal vsakdanji kruh v obliki grozda in ekološka steklenica z izvirsko vodo iz domačega korita.

Na delo odslej z električnim kolesom

Župnik Ličan se je zelo razveselil novega električnega kolesa, ki bo zamenjalo staro (navadno) kolo in s katerim bo lažje odšel na delo v Ilirski Bistrico in na Suhorje. Darovali so mu ga premski farani.

Zlate maše so se udeležile tudi njegove sestrične iz Topolca, Ilirske Bistrice, Vrbovega in Gradeža, odsotni sta bili le sestrični iz Avstralije in z Reke.


Najbolj brano