Zlato jabolko prihaja med škratke

Šolski zvonec je naznanil konec pouka, učiteljica na koprski osnovni šoli Antona Ukmarja in predsednica društva Palčica Pomagalčica Larisa Štoka pa se je odločila, da bo zlato jabolko, ki ga je januarja letos prejela kot zmagovalka akcije Osebnost Primorske leta 2019, tudi med počitnicami potovalo med “dobrodelnimi škratki” in širilo sporočilo sočutja, spoštovanja in solidarnosti.

Prav se mi zdi, da damo vrednotam, ki so zaživele v tem jabolku, neko posebno pozornost,” je v sredo, na zadnji šolski dan, ob obisku uredništva Primorskih novic v Kopru dejala Larisa Štoka in se zahvalila novinarjem vseh treh medijskih hiš v ulici OF - Radiu Koper, Televiziji Koper in Primorskim novicam, ki sooblikujejo akcijo Osebnost Primorske, ter vsem ostalim medijem, “ki so pravljici o Palčici Pomagalčici dali prav posebna krila, da je lahko na transparenten in zelo srčen način vstopila v domove mnogih”.

“Brez vas novinarjev, brez tako velike medijske podpore, nam vse to ne bi uspelo,” je poudarila Štokova, ki je v javnost stopila lanskega oktobra s prizadevnim zbiranjem denarja za izjemno drago zdravilo za tedaj še ne dveletnega Krisa Zudicha. Akcija je presegla vsa pričakovanja. V slabem tednu dni je prostovoljnemu humanitarnemu društvu Palčica Pomagalčica uspelo zbrati skoraj štiri milijone evrov, mali Kris, ki boleha za najhujšo obliko spinalne mišične atrofije, je odšel na zdravljenje v ZDA, z zbranim denarjem pa društvo lahko pomaga še drugim malim bolnikom.

“Vesela sem, da smo Krisu in njegovi mladi družinici spremenili življenje. Poleg tega smo z donacijami pomagali še 26 drugim otrokom.”

Larisa Štoka, predsednica društva Palčica Pomagalčica

Kris napreduje iz dneva v dan

Larisa Štoka je v sredo na Primorske novice prišla tako rekoč “naravnost iz razreda”, še polna vtisov ob slovesu od svojih “dobrodelnih škratkov”. “Bilo je zelo ganljivo, s temi otroki sem v razredu preživela dve leti, in prav oni so me konec lanskega leta prvič začarali v Palčico Pomagalčico. Oni so bili navdih, da je to društvo sploh nastalo. Postali so dobrodelni škratki in v čast mi je, da lahko to nalogo opravljam skupaj z njimi: da pomagamo reševati - dobesedno, tako kot pri Krisu - življenja otrokom, da pomagamo socialno zelo ogroženim otrokom, ki potrebujejo pomoč ...”

S Krisom in njegovo družinico, ki se je konec marca srečno vrnila iz ZDA, je v stalnih stikih. “Kris napreduje iz dneva v dan. Začel je govoriti, diha povsem samostojno, tudi sedi brez opore, samostojno se lahko hrani, žličko si namreč lahko sam ponese k ustom, ko leži, se lahko sam obrne ... Najraje leži na tleh in na mobitelu gleda Pujso Pepo, s tem da mobilnik sam drži z rokicami ... Upam si sanjati, da bo nekega dne tudi hodil,” je optimistična Larisa Štoka. “Vesela sem, da smo Krisu in njegovi mladi družinici spremenili življenje. Poleg tega smo z donacijami pomagali še 26 drugim otrokom. Na računu društva je ostalo še več kot milijon evrov, ta denar bo namenjen izključno hudo bolnim otrokom, za plačilo zelo dragih samoplačniških terapij,” zatrjuje.

“Vsako srečanje s temi otroki in njihovimi družinicami ti da nekaj posebnega. To so otroci s hudimi diagnozami ... Zavedamo se, da vsakemu ne moremo spremeniti življenja, zagotovo pa bi ti otroci želeli živeti en prijaznejši, bolj zdrav vsakdan.”

Skupaj zmoremo veliko

Larisa Štoka se je odločila, da bo zlato jabolko - skulptura akademskega kiparja Boštjana Drinovca - kot “poseben plamen, ki nosi sočutje, spoštovanje, veliko mero zaupanja in hkrati odgovornosti,” potovalo med vsemi tistimi, ki so odprli svoja srca in pripomogli k uspehu akcij društva Palčica Pomagalčica. “Mi jim pravimo kar dobrodelni škratki, kajti brez njih vse tisto, kar smo začeli, nikoli ne bi zaživelo,” poudarja.

Na tej “turneji” bo obiskala tudi koprsko gasilsko brigado, “kjer so nam prvi odstopili prostor za shranjevanje zamaškov, vedno s prijaznostjo sprejemali te velikanske vreče zamaškov in nam nudili tudi donatorske pogodbe pri prevozih”. Z zlatim jabolkom bi se želela ustaviti tudi v čimveč gostinskih lokalih v Istri in v vseh večjih vzgojno-izobraževalnih institucijah, “da bi se škratki, ki so kakorkoli pomagali, lahko fotografirali z njim za spomin na lepe trenutke, ki so jih sami ustvarili”.

Zadnji šolski dan so jo njeni dobrodelni škratki iz 3. razreda razveselili s pisemcem, v katerem je med drugim pisalo: “Skupaj zmoremo veliko.” “Tudi tisto, kar se je sprva zdelo povsem nemogoče, nam je uspelo,” je zadovoljna Larisa Štoka, ki bo jeseni dobila novo priložnost za vzgojo nove ekipe dobrodelnih škratkov.


Najbolj brano