Zakaj psi jedo travo?

Trava za psa ni poslastica, zato je “pasenje” običajno znak težav s prebavo. Pogosto lastniki mislijo, da je njihov pes bruhal, ker je pred tem jedel travo. Običajno pa je razlaga prav nasprotna. Zaradi slabosti psi pojedo nekaj trave, kar jim olajša bruhanje.

Razširjeno je tudi prepričanje, da psi popolnoma naravno občasno bruhajo, kar seveda ne drži. Res je, da ob vsakem bruhanju ni potrebno obiskati veterinarja, tako kot tudi mi sami ob vsaki slabosti ne gremo k zdravniku. V primerih, ko pa se slabost in bruhanje bolj ali manj redno ponavljata ali se v 24 urah ne umirita, je obisk veterinarja na mestu.

Pred samim bruhanjem nastopi slabost, ki jo prepoznamo po povečanem izločanju sline, čemur sledi krčenje trebušnih mišic in nato bruhanje. Vzrokov za slabost in posledično bruhanje je veliko, med katerimi je najmanj verjetna zloba soseda, ki je našega psa namenoma zastrupil. Seveda je logično, da neposredni vzrok slabosti izvira iz prebavil, vendar pa so vzroki za bolezni prebavil pogosto le posledica obolenj drugih organov.

Razširjeno je tudi prepričanje, da psi popolnoma naravno občasno bruhajo, kar seveda ne drži.

Po pogostnosti in intenzivnosti bruhanja ter drugih spremljajočih znakih veterinarji lahko izluščimo najverjetnejše vzroke bolezni. Največkrat se srečamo z živalmi, pri katerih je bruhanje akutno, kar pomeni, da se je začelo pred dnevom ali dvema in je pogosto. V takih primerih je najpogostejši vzrok res iskati v samih prebavilih. Težje je vzrok najti pri živalih, pri katerih se bruhanje pojavlja redkeje, manj intenzivno, vendar prek daljšega časovnega obdobja. Zato je zelo pomembno, kako natančno lastnik svojega psa opazuje. Natančnejši kot so podatki, krajša in hitrejša bo pot do končne diagnoze, in kar je najpomembneje - do ustreznega zdravljenja.

Ker so torej vzroki lahko zelo različni, so tudi podrobnosti tiste, ki nas usmerjajo pri izbiri ustreznih preiskav. In vedno preiskave izbiramo korak po koraku. Običajno po temeljitem kliničnem pregledu, kjer smo pozorni predvsem na bolečino ali nelagodje na področju trebuha, najprej opravimo preiskave krvi in urina. V blatu običajno preverimo le, ali je prisotna kri. Z izborom osnovnih preiskav v krvi in urinu lahko potrdimo ali izločimo večino vzrokov, kot so na primer kronično popuščanje ledvic, obolenja jeter, obolenja trebušne slinavke. S specifičnimi krvnimi in urinskimi testi lahko v nadaljevanju preiskave dopolnimo, v kolikor vzroka nismo našli ali obstaja verjetnost, da je vzrokov več.

Vzporedno z laboratorijskimi preiskavami ali glede na rezultate teh se odločamo za slikovne tehnike pregleda določenih področij in organskih sistemov. V prvi vrsti izbiramo med rentgenskim slikanjem in ultrazvočno preiskavo. Z ultrazvokom lahko bolje ocenimo strukture posameznih organov, delno pa tudi njihovo funkcijo; spremljamo lahko potek in hitrost prebave, določeni aparati pa omogočajo tudi spremljanje poteka večjih krvnih žil. V primeru najdbe določenih sprememb se odločimo za t.i. ultrazvočno vodeno punkcijo. Postopek sicer zahteva pomiritev ali kratko splošno anestezijo, saj mora biti med preiskavo žival mirna, je pa praktično povesem nenevaren in neboleč.

Vzorce punkcije nato pregledamo mikroskopsko. Šele nato je v nekaterih primerih potrebna gastroskopija in/ali kolonoskopija - preiskave, pri katerih poleg neposrednega pregleda notranjosti organov odvzamemo tudi drobne koščke tkiva. Zadnje preiskave pri živalih vedno potekajo v splošni anesteziji.

Na vprašanje, zakaj pes je travo in bruha, torej ni enoznačnega odgovora. Natančno opazovanje, najbolje tudi zapisovanje - neke vrste dnevnik podrobnosti o prehrani, vedenju, spremljajočih dogodkih, skratka vsemu, kar se s psom in okrog njega dogaja, je pomemben podatek, ki bo veterinarju omogočil čim hitrejšo, čim krajšo in končno za lastnika najcenejšo pot do diagnoze in uspešnega zdravljenja.


Najbolj brano